Ziekenhuis verwijderde baarmoeder van vrouw met kinderwens

Print
Ziekenhuis verwijderde baarmoeder van vrouw met kinderwens

Afbeelding: De Limburger

Tegelen - Een gynaecoloog van ziekenhuis VieCuri heeft de baarmoeder van een 35-jarige Poolse vrouw met een kinderwens verwijderd terwijl zij dit niet wilde.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg.

Schadevergoeding
VieCuri Medisch Centrum, dat vestigingen in Venlo en Venray heeft, moet de vrouw een schadevergoeding van 33.700 euro betalen. De gynaecoloog kreeg een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven omdat hij volgens deze instantie niet aan zijn informatieplicht voldeed.

Gezin stichten
De toen 35 jaar oude vrouw werd begin augustus 2013 vanwege een verzakking van haar baarmoeder en menstruatieklachten door de huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog van het VieCuri. De vrouw had toen al twee kinderen, maar wilde met haar nieuwe partner een gezin stichten.

Tolk
Omdat de vrouw geen Nederlands spreekt, traden haar werkgever en partner in het ziekenhuis op als tolk. De gynaecoloog stelde de vrouw voor een pessarium te plaatsen, omdat een operatie de verzakking niet met zekerheid ongedaan zou maken. De vrouw koos desondanks voor een operatie. Ze kreeg in het Nederlands geschreven brochures mee naar huis.

Niet gemeld
Na de operatie op 7 november 2013 ontdekten de Poolse vrouw en haar partner dat haar baarmoeder was verwijderd. De vrouw ging er vanuit dat bij de operatie haar baarmoeder zou worden opgehangen. Tijdens de zitting in de rechtbank bleek dat de gynaecoloog niet wist waarom de vrouw geen pessarium wilde en dat hij niet had gevraagd welke operatie de vrouw voor ogen had. Ook vroeg hij niet of ze anticonceptiemiddelen gebruikte en of zij nog een kinderwens had. Eveneens is de vrouw niet expliciet gemeld dat ze na de operatie geen kinderen meer zou kunnen krijgen.

Aannames
De rechtbank concludeert dat de informatievoorziening door de gynaecoloog gebaseerd was op aannames en dat hij niet voldoende heeft gecontroleerd of deze klopten. De rechtbank vindt dat de man niet aan zijn zorgplicht jegens de vrouw heeft voldaan. VieCuri moet daarom een schadevergoeding van 33.700 euro betalen.

Spijt
Het Medisch Tuchtcollege volstaat met een waarschuwing omdat de gynaecoloog na het voorval adequaat handelde. Zo zocht hij de vrouw en haar partner direct op, betuigde hij spijt en bood hij psychologische begeleiding aan. Ook is er een calamiteitenmelding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zijn verbeteringen in de dossiervoering toegepast.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →