Oorlogsmisdadiger Mladic in beroep tegen levenslange gevangenisstraf

Print
Oorlogsmisdadiger Mladic in beroep tegen levenslange gevangenisstraf

Mladic in 1994 en 2017. Afbeelding: AFP+ANP

Ratko Mladic gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal.

De oorlogsmisdadiger werd woensdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Falen
Volgens zijn zoon Darko hebben de rechters van het tribunaal niet eerlijk naar de feiten gekeken en hadden ze geen oog voor de Servische slachtoffers. "Gerechtigheid is vervangen door propaganda", zei Mladic' zoon. De advocaat van Mladic sprak zelfs van het "totale falen" van het tribunaal.

Bloeddruk
Bovendien hekelde hij het feit dat de rechters niet echt werk hebben gemaakt van de hoge bloeddruk van Mladic. Ruim een half uur na aanvang van de zitting vroeg de verdediging om een schorsing en daarin is drie keer de bloeddruk gemeten. Die was volgens de advocaat levensgevaarlijk hoog en die vroeg daarop om schorsing of juist versneld voorlezen van het vonnis. De rechter ging daar niet op in. "Wat je ook van vindt van Ratko Mladic, hij is een mens en heeft recht op een goede medische behandeling", stelde de advocaat na afloop.

Aanklager Serge Brammertz toonde zich na afloop tevreden met de uitspraak. Hij had ook levenslang geëist.

Lees ook: Limburgse Bosniër: 'Een hoofdstuk kan worden afgesloten'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →