Opkomst referendum Landgraaf blijft achter bij andere verkiezingen

Print
Opkomst referendum Landgraaf blijft achter bij andere verkiezingen

Inwoner Alla Mohammad Sultany brengt zijn stem uit/ Afbeelding: De Limburger

Landgraaf - De opkomst bij het raadgevende referendum in Landgraaf over de herindeling met Heerlen blijft achter bij de animo die te zien is bij verkiezingen voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad.

Dat blijkt uit een rondgang langs diverse stembureaus. De verwachting is, dat de opkomst de 50 procent niet zal halen.

Dr. Calshof
Bij het grootste stembureau van Landgraaf, dat in zorgcentrum Dr. Calshof in Schaesberg, waren rond 14.00 uur 413 van de 1656 stemgerechtigden geweest. Een aantal dat volgens het hoofd stembureau bij andere verkiezingen rond 12.00 uur gehaald werd. Eenzelfde beeld was in café D’r Eck in Rimburg te zien, waar vier uur na de opening van het stemlokaal 94 van de 597 mensen hun biljet in de bus hadden gedeponeerd.

55-plus
De mensen die tot nog toe zijn komen stemmen, zijn bijna uitsluitend 55-plus. Dat geeft een vertekend beeld: jongeren en werkenden zullen waarschijnlijk na 17.00 uur gebruik gaan maken van hun stemrecht.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kwam dit jaar 77,3 procent van de Landgraafse bevolking naar de stembus. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was de opkomst 51,3 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →