Vlaanderen wil rookverbod in auto met kind

Print
Vlaanderen wil rookverbod in auto met kind

De vingers van de roker dichten de gaatjes in het filter af, waardoor de hoeveelheid schadelijke stoffen hoger ligt dan opgegeven Afbeelding: iStock

Vlaanderen wil een rookverbod invoeren in auto’s waarin kinderen zitten. "Het zou onverantwoord zijn om hier nog langer mee te wachten. Ik ben absoluut voorstander van het verbod’’, zei minister Joke Schauvliege (Leefmilieu) woensdag in het Vlaamse parlement.

 In de Vlaamse samenleving zou "enorm draagvlak'' voor zo'n verbod, zei haar partijgenoot Els van Hoof.

Betrapt
Wallonië is al wat verder. De Waalse regering bespreekt deze week een voorstel dat roken in een auto met minderjarigen verbiedt. De maatregel zou daar eind volgend jaar in kunnen gaan. Wie wordt betrapt, moet 150 euro afrekenen.

Het verbod bestaat al in onder meer Frankrijk, Ierland, Engeland, Australië en delen van de VS en Canada. Nederlandse artsen pleitten in 2015 ook voor een verbod, maar de Tweede Kamer wilde daar toen niet aan.

Passief meeroken kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken, zeker in een kleine afgesloten ruimte.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →