Vrouw ontslagen na uitschelden blinde collega

Print
Vrouw ontslagen na uitschelden blinde collega

Afbeelding: iStock

Een medewerkster van blindenorganisatie Visio is na 23 dienstjaren ontslagen omdat ze een blinde collega in een e-mail had uitgemaakt voor 'blindj vèrke' en ‘kutmongool’.

De mail was per ongeluk bij de blinde terechtgekomen, die er vervolgens mee naar zijn baas is gestapt. De rechtbank heeft ingestemd met het ontslag. De vrouw krijgt wel een afkoopsom.

De vrouw en haar blinde collega werkten beide op de Visio-locatie in Geleen. Zij zou zich al enige tijd gestoord hebben aan de negatieve en laconieke werkhouding van de blinde. Meldingen daarover bij haar leidinggevende zouden niets hebben opgeleverd.

Frustratie
'Uit frustratie’ schreef ze toen een e-mail aan een collega, half in Limburgs dialect. Die mail verstuurde ze echter per ongeluk naar de blinde medewerker zelf. Blinden krijgen computerteksten via een speciaal programma voorgelezen.

Visio heeft in de mailbox van de vrouw meer negatieve mails over de blinde gevonden. De vrouw stelt dat ze nog steeds de steun geniet van andere collega’s, onder wie ook blinden, dat ze ruim twintig jaar goed heeft gefunctioneerd en dat ze spijt heeft van haar mail. Niettemin houdt Visio vast aan haar ontslag.

Pesten
De zorginstelling voor blinden stelt dat de vrouw het vertrouwen van de organisatie heeft geschonden. "Visio behandelt en begeleidt blinden en heeft daarom regels opgesteld over pesten en e-mailgebruik. Het moet voor haar duidelijk zijn geweest dat Visio deze uitlatingen niet zou accepteren”, zo liet Visio’s advocaat tijdens de rechtszitting weten.

Visio wil verder niet reageren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →