Zware bestuurscrisis bij welzijnsorganisatie Trajekt

Print
Zware bestuurscrisis bij welzijnsorganisatie Trajekt

Een van de hoofdlocaties, hier Maastricht Noordoost, van welzijnsorganisatie Trajekt. Afbeelding: Google Streetview

Welzijnsorganisatie Trajekt bevindt zich in een diepe crisis. Personeelsleden spreken over een ‘onveilige werksfeer’ en een ‘afrekencultuur’ die is ontstaan na het vertrek van interim-directeur Jos van Balveren, begin november. Hij verving sinds juli van dit jaar bestuurder-directeur Anne Buskes, die ziek thuis zit.

De ondernemingsraad besloot maandag het vertrouwen in de raad van toezicht op te zeggen. De personeelsvereniging heeft de werknemers een dag later gevraagd hetzelfde te doen, tijdens een bijeenkomst die werd bijgewoond door de Maastrichtse wethouder Jack Gerats. Hij betreurt het dat de raad van toezicht, die de dagelijkse leiding van de welzijnsorganisatie voor Maastricht en Heuvelland naar zich toe heeft getrokken, geen stappen onderneemt om tot een structurele oplossing te komen.

'Niet de afspraak'
Inzet van het conflict is de samenwerking tussen Trajekt en welzijnsorganisatie PIW (Partner in Welzijn) in Sittard-Geleen. De raad van toezicht is vóór. Maastricht en de Heuvelland-gemeenten, de voornaamste subsidieverstrekkers van Trajekt, zijn tegen. Ook Van Balveren kantte zich gaandeweg openlijk tegen het samengaan van onder andere ict en de financiële administratie van de twee welzijnsorganisaties. Dat was, zegt Ilmar Woldring, die door de bestuurders van Trajekt en PIW is aangesteld als crisiscommunicator, tegen de afspraken in die bij aantreden waren gemaakt.

Verwijt
Van Balveren besloot uiteindelijk zelf op te stappen. Een gesprek op 8 november om de plooien glad te strijken, leverde volgens Woldring niets op. De raad van toezicht verwijt Van Balveren in een verklaring ‘ernstig onverantwoord gedrag: hij maakt niet af waaraan hij is begonnen en laat de organisatie en de medewerkers in verwarring achter.’ Er is intussen een verkenner aangesteld om de situatie in kaart te brengen en een verbeterplan op te stellen.

Bezinning
Wethouder Gerats is het grondig oneens met de gang van zaken. Volgens hem sturen de toezichthouders aan op escalatie. "Er wordt een verkenner in de plaats gesteld van een directeur die het vertrouwen van het personeel geniet. Wij bezinnen ons op onze positie en de eventuele toekomstige samenwerking.”

Ziekteverzuim
Op de werkvloer is de spanning ondertussen om te snijden, zeggen medewerkers, die anoniem willen blijven uit vrees voor represailles. Het ziekteverzuim is de voorbije maanden gestegen van zeven naar elf procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →