Advocaat: 'Eis tegen NS-directeur in ov-fraudezaak krankzinnig'

Oud-NS-directeur Huges arriveert bij de rechtbank.

Oud-NS-directeur Huges arriveert bij de rechtbank.© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het jaar celstraf dat is geëist tegen de voormalige president-directeur van de NS, Timo Huges, is ‘krankzinnig’. Dat stelt diens advocaat Daan Doorenbos. Justitie heeft volgens hem volstrekt ten onrechte alle pijlen gericht op de hoogste in rang bij de NS.

Paul Bots

Huges hoorde dinsdag een jaar celstraf eisen in de zaak rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Hij is een van de in totaal zeven verdachten. Tegen de anderen werden lagere straffen geëist. Justitie ziet Huges als hoofdrolspeler bij het plegen van valsheid in geschrifte, omkoping en het binnenhalen van bedrijfsgeheimen.

Weinig zichtDoorenbos en collega Marleen Velthuis vinden dat Huges helemaal niets te verwijten valt. Hij was de baas van het moederbedrijf, maar had weinig zicht op wat er in dochterondernemingen gebeurde. Die dochterondernemingen waren ook zelfstandige eenheden, stellen ze. Huges heeft volgens de advocaten nooit te horen gekregen dat toenmalig Veolia-directeur René de Beer via een schijnconstructie werkte voor NS-dochter Abellio.

Lees ook: Directeur raakte alles kwijt: ‘Ik dacht: je kunt beter voor de trein springen’

Toen Huges hoorde dat De Beer een concurrentiebeding had bij Veolia, zou hij hebben gezegd dat daar ‘verstandig mee omgegaan’ moet worden. Justitie legt dat uit als een oproep de wet te overtreden. Volgens Huges’ advocaten is juist het tegendeel waar.

KlachtOverigens is volgens de advocaten het concurrentiebeding helemaal niet geldig, en kan justitie ook het lekken van bedrijfsgeheimen niet vervolgen omdat Veolia daar nooit formeel een klacht over heeft ingediend. Die klacht staat alleen in een proces verbaal dat door een hoofdagente van de politie in Maastricht is aangepast zonder dat Veolia het wist. Die aangifte is daarom onbruikbaar, vindt de verdediging van meerdere verdachten.

Lees ook: Advocaat NS-top: 'Justitie heeft cruciale stukken achtergehouden'

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee