Ruim driekwart stemmers Landgraaf tegen fusie met Heerlen

Print

Afbeelding: Luc Lodder

Landgraaf - Inwoners van Landgraaf hebben woensdag met een ruime meerderheid tegen de fusie met Heerlen gestemd: ruim driekwart (78%) is tegenstander.

De opkomst op kwam op 43,67%. Stukken lager dan normaal bij verkiezingen in Landgraaf.

Voorlopig
Het gaat om de voorlopige uitslag. Vrijdagochtend wordt de officiële uitslag vastgesteld. De kiezers kregen in totaal drie vragen voorgelegd, waarvan er één verplicht ingevuld moest worden: bent u voor of tegen een herindeling tussen Landgraaf en Heerlen?

De uitslag van het referendum is niet bindend. De gemeente hoopt dat de Tweede Kamer straks de uitslag van het referendum meeweegt in de besluitvorming. Het fusieplan ligt nu nog bij de Raad van State, die later advies uitbrengt. De voltallige oppositie, die voor een fusie met Heerlen is, weigerde woensdagavond naar de uitslag van het referendum te komen.

Reacties
GBBL-wethouder Freed Janssen van Landgraaf reageerde opgetogen op de uitslag en de opkomst. “Dat is een signaal dat Den Haag serieus moet meewegen. We geven de strijd niet op. De Raad van State en de eerste en Tweede Kamer moeten nog oordelen. Er zijn nog diverse stations te gaan.”

Gedeputeerde Ger Koopmans zegt dat Den Haag nu aan zet is. "Er ligt het ja van de gemeente Heerlen, het ja van het vorige college van Landgraaf, het nee van het huidige Landgraafse college, het ja van Provinciale Staten en het nee van het referendum. Ga daar maar eens chocolade van maken."

Voor Fusie: geen massaal verzet
De stichting Voor Fusie is positief over de uitslag van het referendum. “Het door de tegenstanders van herindeling zo gewenste massale verzet is niet zichtbaar geworden. Minder dan de helft van de stemgerechtigden nam, ondanks het mooie weer, de moeite om naar het stemlokaal te komen”, zegt voorzitter Guido Rijninks.

Voor Fusie keurt de gang van zaken voorafgaand en tijdens het referendum af. “De vraagstelling was gericht op verwarring en verdeling. De informatieverstrekking was tendentieus en misleidend. Het referendum kon daardoor geen betrouwbaar resultaat opleveren en dat is precies wat er is gebeurd.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →