Milieubewust slapen op Limburgse recyclematras

Print
Milieubewust slapen op Limburgse recyclematras

Afbeelding: iStock

Na het recyclebare tapijt stort DSM Niaga zich in een langdurige alliantie met beddenfabrikant Auping op de ontwikkeling van een recyclematras.

Auping uit Deventer is het eerste bedrijf buiten de tapijtsector dat gebruikmaakt van de Niaga-technologie. Doel van de samenwerking is om voor het einde van 2019 een economisch interessant alternatief te ontwikkelen voor matrasafval.

Inleveren
Auping is al enige tijd bezig om zijn matrassen recycleerbaar te maken. Het was ook de eerste producent die klanten aanbood om bij de aanschaf van een nieuw matras de oude in te leveren. Matrassen zijn echter ingewikkelde producten en door de veelvoud aan materialen moeilijk te recyclen. Door de met latex (een soort vloeibare rubber) geïmpregneerde lagen te vervangen door honderd procent polyesterlagen komt een maximale ontleding en ontmanteling na gebruik dichtbij.

Auping ziet in de samenwerking met DSM Niaga een kans om zijn matrassen te vernieuwen op een manier die past bij de ambitie naar innovatie, het hergebruik van materialen en het verkleinen van de CO2-voetafdruk.

Technologie
DSM Niaga, een in 2014 opgerichte joint venture tussen DSM en startend bedrijf Niaga uit Grubbenvorst, heeft een technologie ontwikkeld om tapijten van slechts één materiaal te maken: polyester. Een speciale machine verlijmt de onderkant (tapijtrug) met de bovenkant van hetzelfde materiaal of eventueel nylon of wol. Omdat zelfs de lijm is gemaakt van polyester, kunnen de lagen later makkelijk weer worden gescheiden en hergebruikt. Hetzelfde principe kan ook worden toegepast op matrassen en wellicht ook nog tal van andere producten.

DSM Niaga breidt momenteel zijn tapijtproductielocatie in Geleen uit, maar is ook op zoek naar nieuwe partners in binnen- en buitenland.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →