Van 'lenteweer' naar sneeuw binnen een vloek en een zucht

Print
Van 'lenteweer' naar sneeuw binnen een vloek en een zucht

Afbeelding: AD

Het extreem zachte weer van deze week slaat om. Donderdag tikt de thermometer nog de 15 graden aan, maar het weekend wordt wisselvallig met hagel en zelfs natte sneeuw. "Het is de eerste zichtbare winter”, stelt meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza.

Echte sneeuw is volgens Verhoef nog een brug te ver. ,,We krijgen een ‘natte flats’ en dan is het weer voorbij. Het blijft niet liggen, maar het zal wel zichtbaar zijn.” Hinder zullen we er niet van ondervinden. 

Begin volgende week loopt de temperatuur weer op. In het midden van de week is er wel weer kans op een natte sneeuwvlok. ,,Als er wat valt is het vrij snel weer weg”, voorspelt Verhoef.

Warmterecord
Met 15 graden zitten we donderdag eerst dicht tegen de records aan. "Het datumrecord voor 23 november is 16,5 graden in Maastricht. Dat wordt waarschijnlijk niet verbroken, maar het scheelt dus maar weinig”, weet weerman Ben Lankamp.

Vrijdag en in het weekend keldert de temperatuur in een hoog tempo naar 7 graden. Heel ongewoon is dat volgens de meteorologen niet. Verhoef: "Het zijn dingen die bij de overgang van herfst naar winter horen. We zien het ook weleens in de zomer, dan daalt de temperatuur van 30 naar 23 graden. Dat is eenzelfde overgang."

’s Nachts ligt het kwik komende dagen meestal iets boven nul, maar een graadje vorst op een aantal plekken is niet uitgesloten. Het huidige weerbeeld zegt overigens nog helemaal niet over komende winter.