Provincie investeert driekwart miljoen in wielerploeg Sunweb

Print
Provincie investeert driekwart miljoen in wielerploeg Sunweb

Afbeelding: AFP

De provincie Limburg investeert 750.000 euro in Team Sunweb. In ruil daarvoor gaat de ploeg van Giro-winnaar Tom Dumoulin meer gebruik maken van faciliteiten in de provincie en werkt het mee aan sportstimuleringsprojecten.

De deal werd donderdagmiddag in Maastricht ondertekend in aanwezigheid van Dumoulin, teambaas Iwan Spekenbrink en de twee gedeputeerden Ger Koopmans en Marleen van Rijnsbergen.

Overeenkomst
Bij de overeenkomst zijn zes gedeputeerden betrokken die allen 125.000 euro van hun budget inleggen. In totaal kan er maximaal 750.000 euro naar Sunweb gaan, verspreid over drie jaren.

Invulling
Over de concrete invulling valt weinig te zeggen. Gedeputeerde Koopmans: "We gaan nu uitzoeken wat voor projecten we kunnen doen. We hebben talloze ideeën en we gaan bekijken welke uitvoerbaar zijn. Te denken valt aan initiatieven om scholieren te stimuleren om te gaan sporten.”

Ruil
Spekenbrink: “Wij willen ons steeds meer gaan vestigen op een locatie, zoals voetbalclubs al doen. Dat zie je in de wielersport heel weinig, maar wij werken langzaam naar een model waarin werknemers op een plek trainen en misschien ook wel wonen. In ruil voor de steun van de provincie kunnen wij rolmodellen zoals Dumoulin kinderen laten inspireren.”

Primeur
Volgens Koopmans is het gangbaar dat een overheid investeert in een commercieel bedrijf. "Zo hebben we ook overeenkomsten met de Tefaf en Andre Rieu. Wel is het voor het eerst dat we op sportgebied zoiets doen. We hebben het laten uitzoeken of het geoorloofd is, en dat is zo”, aldus Koopmans.