Pensioenen ABP volgend jaar nog niet omhoog

Print
Pensioenen ABP volgend jaar nog niet omhoog

Afbeelding: ANP

De pensioenen bij ABP gaan volgend jaar niet omhoog. Dat maakte het fonds dat pensioenen beheert voor onder meer overheidspersoneel en leraren bekend.

De meeste pensioenfondsen staan er de laatste tijd telkens iets beter voor, maar een verhoging is nog niet aan de orde. Er is niet genoeg geld voor een verhoging, zo benadrukte het grootste pensioenfonds van Nederland.

Het ABP had eind oktober een dekkingsgraad van 100,2 procent. Pas als die boven de 110 procent is, mogen de pensioenen worden verhoogd. De komende vijf jaar denkt het ABP niet in staat te zijn de pensioenen te verhogen.

De kans dat de ABP-pensioenen in 2018 omlaag moeten, is volgens het fonds erg klein geworden. Voor de jaren daarna is dat gevaar nog niet geweken. Als de dekkingsgraad tot en met 2020 onder de 104,2 procent blijft, is een verlaging zelfs onontkoombaar.

Pensioenpremie 
De pensioenpremie gaat in 2018 wel omhoog naar 22,9 procent, waar dat dit jaar nog 21,1 procent was. Die premie worden door werkgever en werknemer gezamenlijk betaald.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →