Adviesbureau bitcoins vermoedt misbruik door oplichter

Print
Adviesbureau bitcoins vermoedt misbruik door oplichter

De advertentie over de bitcoinworkshop. Afbeelding: De Limburger

Een adviesbureau op het gebied van bitcoins en andere digitale valuta onderneemt juridische stappen vanwege misbruik van zijn bedrijfsnaam.

Dutch Crypto Consultancy in Utrecht zegt niets te maken te hebben met een voorlichtingsdag, Bitcoin voor dummies, zaterdag 2 december in Roermond. Toegangskaartjes voor die workshop kosten 30 tot 50 euro, staat in een advertentie die donderdag in De Limburger verscheen.

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst in Roermond kan, zo staat in de advertentie, alleen via een mail naar dutch.crypto.consultancy@protonmail.com, een adres dat niet van het Utrechtse adviesbureau is. Directeur Diederik Koopman van Dutch Crypto Consultancy heeft het vermoeden dat het om oplichting gaat. Wie zich aanmeldt via het mailadres, zal het verzoek krijgen om per omgaande het geld over te maken en hoort dan niets meer, vreest hij.

Luchtje
In de advertentie wordt geen locatie genoemd voor de bijeenkomst. Er staat alleen 'hartje Roermond'. Dat sterkt Koopman in zijn vermoeden dat er een luchtje aan zit. Daarnaast wekt het gebruik van een Protonmail-adres zijn argwaan. Protonmail versleutelt de inhoud en de afzender, zodat die niet via de server te achterhalen zijn. "Alles bijelkaar genoeg om bij ons alle alarmbellen te laten afgaan", zegt Koopman.

Zijn bureau werd donderdagmiddag geconfronteerd met de advertentie. Hij stuurde meteen een mailtje naar het vermelde adres, maar kreeg geen reactie. Daarop schakelde hij een advocaat in, die de zaak nu verder in behandeling zal nemen.

Bedrijven
Koopman hoopt dat zijn bedrijf er niet op aan wordt gekeken als het inderdaad om oplichting gaat. "Wij geven ook workshops over het gebruik van bitcoins, maar alleen aan verenigingen en bedrijven. Wij plaatsen geen advertenties in kranten, gericht op het grote publiek."

Geen reactie
Op een mail die de redactie van De Limburger stuurde naar dutch.crypto.consultancy@protonmail.com, met een verzoek om meer informatie, kwam geen reactie. De opdrachtgever van de advertentie mailde eerder wel een telefoonnummer naar de afdeling sales van De Limburger, maar op dat nummer werd donderdagavond niet opgenomen. Het lidnummer van de Kamer van Koophandel dat hij opgaf, bleek dat van het echte Dutch Crypto Consultancy in Utrecht te zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →