Weert zuivert fijnstof in parkeergarages met nieuwe methode

Print
Weert zuivert fijnstof in parkeergarages met nieuwe methode

Afbeelding: De Limburger

Vanwege het succes met een nieuwe methode voor luchtzuivering in de Walburggarage in Weert gaat de gemeente het systeem versneld invoeren in de overige parkeergarages.

Bij de filtering van de lucht in de parkeergarages wordt gebruikgemaakt van ionisatie. Daarbij worden minieme fijnstofdeeltjes uit bijvoorbeeld uitlaatgassen van auto’s door elektrische spanning aan elkaar gebonden, zodat ze groter worden en makkelijker uit de lucht gefilterd kunnen worden. In Weert werd de nieuwe methode toegepast in de Walburggarage.

Afname
Uit onderzoek blijkt nu dat na de installatie van de nieuwe apparatuur de hoeveelheid fijnstof kleiner dan tien micrometer (de grens waarbij fijnstof schadelijk wordt) in de garage met 53 procent is afgenomen.

De afname van fijnstof kleiner dan 2,5 micrometer bedraagt 46 procent. Ook in de directe omgeving van de parkeergarage zou het aandeel fijnstof een stuk minder zijn, respectievelijk 43 en 29 procent.

Drie ton
Met een bijdrage van drie ton uit de pot met geld die Weert van provincie heeft gekregen voor stadsvernieuwing is het de bedoeling om de overige gemeentelijke parkeergarages met een dergelijke systeem uit te rusten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →