Defensiekantoor nu echt gauw weg uit Limburg

Print
Defensiekantoor nu echt gauw weg uit Limburg

Afbeelding: Ermindo Armino

Zeer binnenkort zal het betaalkantoor van defensie in Eygelshoven worden opgedoekt. Ondanks stevig protest in het verleden gaat de verhuizing naar Utrecht nu toch echt door.

Het kantoor moet weg uit Eygelshoven omdat de grond sinds een tijd van de Amerikaanse krijgsmacht is en die wil de plek gebruiken. De verhuizing levert een bezuiniging op van 2,8 ton per jaar omdat het in Utrecht bij andere financiële afdelingen van defensie komt te liggen. Locatie Eygelshoven zal voor februari sluiten.

Groot protest
Het plan om de rijksdienst uit Limburg weg te halen, leidde toen het vorig jaar bekend werd tot groot protest. Er werken op dit moment 44 mensen, waarvan er 30 burgermedewerker zijn. Die zullen vanwege de afstand lang niet allemaal meeverhuizen.

In 2016 werd een opdracht van de Tweede Kamer om het besluit terug te draaien door de minister genegeerd. Wel wist het parlement de verhuizing toen met een jaar uit te stellen. Die tijd moest gebruikt worden om te onderzoeken of het kantoor niet toch ergens anders in Limburg zou kunnen komen. Dat is inmiddels onderzocht. Een defensiepand aan de Kosterbeemden in Kerkrade is zeer geschikt. Alleen kunnen op die plek de kosten niet omlaag. Daarom wordt toch voor Utrecht gekozen.

Motie
PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen uit Maastricht probeerde donderdagavond nog met een motie een stokje te steken voor het plan, bij de behandeling van de defensiebegroting. "Het is belangrijk dat ook in Limburg overheidsbanen behouden blijven. Daarover zijn in het verleden toezeggingen gedaan. Er blijkt met de locatie in Kerkrade een prima alternatief te zijn. Ik zie echt niet in waarom dit noodzakelijk is." 

Maar de kans is klein dat de motie dinsdag, als er over gestemd wordt, voldoende steun krijgt.  

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu