Onschuldig van bed gelicht: 'traumatische en vernederende ervaring'

Print

Afbeelding: Etienne Zegers

Geleen - De politie heeft haar excuses aangeboden aan de garagehouder en zijn vrouw en schoonzoon die donderdag in alle vroegte hardhandig werden opgepakt toen een arrestatieteam het verkeerde pand binnenviel. Ze krijgen ook nazorg en de schade aan de garagepoort wordt vergoed.

Twee grote krassen ontsieren zijn voorhoofd. De garagehouder is er enkele later nog beduusd van. Hij was net uit bed, toen hij een enorme knal hoorde. 

Bivakmutsen
Met behulp van een grote heftruck had een politieagent zijn garagepoort gesloopt. Tegelijkertijd stormden gewapende mannen met bivakmutsen, naar binnen, onder het roepen van ‘Politie! Politie!’ Verbouwereerd werd de garagehouder - nota bene een oud-politieman - in de boeien geslagen. In de woning boven de garage werd zijn vrouw uit bed gehaald. Geboeid en in pyjama werden ze afgevoerd naar een cel in het politiebureau van Maastricht. Hun schoonzoon, die net bij de garage arriveerde, onderging hetzelfde lot. 

Maar al snel bleken de inval en de arrestaties op een vergissing te berusten. Het arrestatieteam moest bij de buren zijn. Een tipgever had foute informatie over de exacte locatie geleverd. De drie mensen zijn weer vrijgelaten en hebben de excuses van de politie ontvangen, plus bossen bloemen.

Traumatisch
De vrouw van de garagehouder staat zeven uur later nog te trillen op haar benen. Het was een traumatische en vernederende ervaring, zegt ze, met trillende onderlip. "We kunnen de hele dag nergens anders meer over praten."


Foto: Etienne Zegers 

Toen de leden van het arrestatieteam naar het drugspand van de buren liepen, werden ze door de gealarmeerde verdachten onder vuur genomen. De politie schoot terug. Een of meerdere verdachten zagen kans in een bestelbusje te vluchten. De politie nam die auto onder vuur. De wagen is een halve kilometer verderop, in de Sint Rosastraat, met twee lekke banden teruggevonden. De vijf aanwezigen in het drugspand werden in de boeien geslagen en blijven voorlopig vastzitten.

4000 planten
In het drugspand trof de politie een grote professionele hennepkwekerij aan. De politie trof verdeeld over diverse geïsoleerde ruimtes meer dan vierduizend hennepplanten aan. Volgens een woordvoerder gaat het om een van de grotere vangsten van dit jaar. In iedere ruimte hadden de planten een ander groeistadium, zodat er continu kon worden geoogst en geleverd. 

Enkele dozen vol henneptoppen, met een geschatte straatwaarde van 4200 euro per kilo, stonden klaar voor verzending. Volgens een rechercheur is voor circa vier ton aan henneptoppen aangetroffen, en waren er al meerdere oogsten geweest. Een grote hoeveelheid groeilampen en ander materiaal is in beslag genomen. Ook werd in het pand een vuurwapen gevonden. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →