Maatregelen rond kerstmarkt Aken: kerstboom in windtunnel getest

Print
Maatregelen rond kerstmarkt Aken: kerstboom in windtunnel getest

Afbeelding: ANP

Maatregelen tegen aanslagen en een omwaaiende kerstboom zijn genomen. Maar 100 procent veiligheid bestaat niet, weet men op de Akense kerstmarkt die vrijdag begint.

De veiligheidsmaatregelen zijn niet alleen bedoeld om terroristische aanslagen te verijdelen, maar ook om te voorkomen dat de tien meter hoge kerstboom, zoals vorig jaar gebeurde, omwaait. Daarom is de kerstboom dit jaar onderworpen aan een onderzoek in een windtunnel van de Fachhochschule in Aken. 

Rukwinden
Daaruit kwam naar voren dat de boom verzwaard moet worden met een voet van elfduizend kilo, opdat hij de zwaarste rukwinden kan doorstaan. "We hebben waarschijnlijk de eerste in een windtunnel geteste kerstboom ter wereld", zegt Manfred Piana van de kerstmarktorganisatie. 

De meeste aandacht gaat echter naar dat andere veiligheidsaspect: het voorkomen van terroristische aanslagen. De twaalf doden door een aanslag met een vrachtauto vorig jaar op de Berlijnse kerstmarkt ligt nog vers in het geheugen. Nieuw dit jaar zijn daarom zakpalen in de Jakobstraat, een van de belangrijkste toegangen naar het voetgangersgebied waar de kerstmarkt plaatsvindt. De palen zijn berekend op het tegenhouden van een vrachtauto van acht ton die tachtig kilometer per uur rijdt. De palen bereiken binnen zes seconden hun hoogste stand van één meter vijftig. Tijdens de openingsuren van de markt zullen de palen omhoog staan.

Vrachtauto's
Drie andere toegangswegen krijgen volgend jaar pilomaten. Daar staan de komende weken, net als vorig jaar, kleine vrachtauto’s opgesteld. 

Verder zal de Akense politie samen met Nederlandse politieagenten zichtbaar en onopvallend patrouilleren over de markt. De politie zal zo veel mogelijk proberen de doorstroming te garanderen en de vluchtwegen open te houden. 

De kerstmarkt rond het Akens raadhuis is een van de bekendste eindejaarsevenementen van Duitsland en een van de populairste kerstmarkten van Europa. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →