Omstreden show David Icke in MECC Maastricht gaat door

Print
Omstreden show David Icke in MECC Maastricht gaat door

David Icke Afbeelding: De Limburger

De presentatie van de Britse schrijver en complotdenker David Icke, aanstaande zaterdag in het MECC Maastricht, gaat door. De burgemeester heeft geen bevoegdheid om het evenement te verbieden. Ook is de openbare orde niet in het geding.

Dat laat de gemeente Maastricht weten.

'Levensgevaarlijk'
De Maastrichtse zakenman Benoit Wesly, voorzitter van de Nederlands-Israëlitische hoofdsynagoge Limburg en honorair consul van Israël, had burgemeester Annemarie Penn-te Strake gevraagd het evenement niet door te laten gaan. Wesly vindt Icke "een levensgevaarlijke man".

Lees ook: Ophef rond 'antisemitische' complotdenker die naar Maastricht komt

Antisemitisch
Vorige week werd een optreden van Icke in Old Trafford, het voetbalstadion van Manchester United, op het laatste moment afgelast wegens klachten dat hij antisemitische denkbeelden zou verspreiden. Die klachten waren afkomstig van de Campaign Against Antisemitism in Londen. Parlementslid Kate Green (Labour) steunde de oproep tot de boycot. Eerder dit jaar werden optredens van Icke in Duitsland geannuleerd vanwege zijn omstreden ideeën.

Icke ontkent dat hij een antisemiet is. Wel heeft hij in boeken en blogs vraagtekens gezet bij de (omvang van) de Holocaust, aanvaardt hij de beruchte vervalsing De Protocollen van de wijzen van Zion als authentiek en schreef hij essays als Was Hitler a Rothschild?

Lees ook: Kan het onzichtbare kwaad over ons overwonnen worden?

Duitsers
Icke sluit zaterdag zijn World Wide Wake Up Tour in Maastricht af. De zaal zal, is de verwachting, voor een groot deel gevuld zijn met Duitsers die hem in eigen land niet kunnen zien. Esther Voet, hoofdredactrice van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, schreef in een commentaar: "Onbekend is hoeveel aluhoedjes op deze opperhoed zullen afkomen. Icke bewijst wel dat niet alle gekken antisemitisch zijn, maar alle antisemieten wel gek".

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →