Jumbo gaat de grens over naar België en de VS

Print
Jumbo gaat de grens over naar België en de VS

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Jumbo wil met zijn supermarkten in België terrein gaan veroveren en met de restaurants van La Place in de VS.

"We kijken serieus naar de mogelijkheden om die markten te betreden", zegt topman Frits van Eerd in een interview dat zaterdag in het magazine van het AD verschijnt.

Seattle
"We kijken naar opties om zelf winkels te openen in België, maar ook naar opties om er supermarkten over te nemen. Voor La Place zien we veel kansen in Amerika. Zo openen we volgend jaar een vestiging van La Place op het vliegveld van Seattle." La Place exploiteert al de bedrijfsrestaurants van Google in San Francisco en New York.

De afgelopen jaren lijfde het Brabantse familiebedrijf C1000, Super de Boer en restaurantketen La Place in. Het bod dat Jumbo afgelopen zomer samen met Coop uitbracht op supermarktketen Emté werd afgewezen, maar Van Eerd geeft niet op, stelt hij. "We willen heel graag meer locaties. Het mag ook een andere supermarktketen zijn."

Verlies
Hoewel Jumbo online nog altijd verlies draait, blijft het fors investeren in zijn websuper, pick-uppunten en thuisbezorging. Van Eerd: "Toen we online begonnen, dachten we met een investering van 30 miljoen uit te kunnen. Inmiddels zitten we daar al zeker 100 miljoen boven, terwijl we online nog steeds geen winst maken. Daar hebben we het model nog niet voor gevonden. Maar we moeten er wel in mee, omdat gemak het voor de klant uiteindelijk altijd wint."

De dure 'last mile' om de boodschappen bij de klant te krijgen noopte Jumbo onlangs om het minimale bestelbedrag voor thuisbezorging te verdubbelen van 25 naar 50 euro.

Gecombineerd
Grote concurrent Ahold Delhaize kan zijn eigen kosten beperken door bestellingen en abonnementen van dochterbedrijven Albert Heijn en Bol.com gecombineerd te bezorgen. Met datzelfde doel heeft de Amerikaanse webgigant Amazon onlangs supermarktketen WholeFoods overgenomen.

Voordat Ahold webwinkel Bol.com overnam, aasde het op HEMA. Dat warenhuis staat nu te koop. Iets voor de familie Van Eerd? "Superinteressant", beaamt Van Eerd. "HEMA past heel goed bij Jumbo. Maar dat gaan we niet doen. We zijn geen superman, ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen. Wij blijven bij food."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →