'Syrische IS-strijder verblijft al maanden in Nederland'

Print
'Syrische IS-strijder verblijft al maanden in Nederland'

Afbeelding: AD

Een Syrische strijder van Islamitische Staat (IS) verblijft al maanden op valse papieren in Nederland, zo hebben de Volkskrant en Nieuwsuur gemeld. De Tweede Kamer wil weten waarom de 31-jarige man niet is opgepakt.

De IS-strijder bezocht in september een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam waar een film van een Syrisch burgercollectief werd vertoond. Dat wordt bevestigd door directeur Yoeri Albrecht van De Balie en Arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. Het lid van de terreurgroep bezocht een bijeenkomst waarop activisten van de groep 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' aanwezig waren omdat een film over hun werk werd getoond. De Syrische stad Raqqa gold totdat IS de controle er verloor als hoofdstad van het zelfverklaarde 'kalifaat'.

Probleem
"Een van de activisten kwam op een gegeven moment naar me toe om te zeggen dat er een probleem was", aldus De Ruiter. "Hij herkende een man in de zaal als strijder van IS. Die is er op de fiets vandoor gegaan."

Later bleek dat de IS-strijder al geruime tijd in beeld was bij de inlichtingendienst AIVD. "Het verbaasde me dat die man ondanks de kennis van de AIVD gewoon De Balie kon binnenlopen. Dat is niet zo handig", zegt De Ruiter.

De AIVD wil het verhaal over het incident in De Balie niet bevestigen. "Wij gaan nooit in op individuele gevallen", zegt een woordvoerder.

'Levensgeaarlijk'
Diverse partijen in de Tweede Kamer willen weten waarom de IS-strijder niet is opgepakt. Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt de zaak "zeer ernstig". Geert Wilders noemt het "levensgevaarlijk" dat een IS-terrorist vrij rondloopt in Nederland. "Strijders uit Syrië die naar Nederland komen zouden verplicht gederadicaliseerd moeten worden, als zij een gevaar zijn voor de samenleving (en voor zichzelf)'', vindt Ronald Van Raak (SP). GroenLinks begrijpt niet ,,dat iemand die met vervalste papieren naar Nederland is gekomen niet wordt aangehouden".

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wilde vrijdagochtend weinig kwijt. "In het algemeen is het zo dat we personen die een gevaar zijn voor de nationale veiligheid zeer nauwlettend in de gaten houden", aldus de minister. "Er moet wel voldoende juridische grondslag zijn om iemand in detentie te kunnen zetten of andere strafmaatregelen te kunnen nemen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →