Celstraf 'Blade Runner' Pistorius verdubbeld: ruim 13 jaar cel

Print
Celstraf 'Blade Runner' Pistorius verdubbeld: ruim 13 jaar cel

Afbeelding: AP

De celstraf van de voormalig paralympisch atleet Oscar Pistorius is in hoger beroep verdubbeld tot dertien jaar en vijf maanden cel.

De Zuid-Afrikaan werd in juli veroordeeld tot zes jaar cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Het OM vond dat te laag en ging tegen de uitspraak in beroep.

Excuses
Pistorius werd eerder veroordeeld tot vijf jaar voor dood door schuld. Ook daar ging het OM tegen in beroep, en met succes. De hoogste Zuid-Afrikaanse rechtbank besloot dat hij schuldig was aan moord. Hij kreeg toen zes jaar. Dat Pistorius niet de 'gebruikelijke' vijftien jaar cel kreeg, was omdat er volgens de rechtbank verzachtende omstandigheden meespeelden, zoals goed gedrag en excuses aan de familie. Volgens het OM zijn deze excuses niet oprecht.

Niet aanwezig
Pistorius, ook wel bekend als de Blade Runner, is vrijdag niet aanwezig in de rechtszaak. Hij zit op dit moment in bewaring in Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Pistorius heeft inmiddels al een jaar van zijn straf uitgezeten. 

Emotioneel
De nabestaanden van het vermoorde model reageerden verheugd op de langere straf van Pistorius, omdat daarmee gerechtigheid is gedaan. "Dit is een emotioneel moment voor hen'', zei woordvoerster Tania Koen namens de familie. "Ze hebben het gevoel dat hun vertrouwen in het rechtssysteem is bevestigd.''

Reeva Steenkamp
De 30-jarige Zuid-Afrikaan staat terecht voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, die hij in de Valentijnsnacht van 2013 zou hebben neergeschoten in de badkamer. Hij verklaarde later dat hij dacht dat zijn vriendin een indringer was.

Verwondingen
In augustus vorig jaar werd Pistorius opgenomen in het ziekenhuis vanwege verwondingen aan zijn polsen. Hij ontkende dat het ging om een zelfmoordpoging.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →