Limburgse 'supervezel' maakt naam in auto- en vliegtuigindustrie

Print
Limburgse 'supervezel' maakt naam in auto- en vliegtuigindustrie

De vezel werd onder meer gebruikt bij de berging van de Costa Concordia. Afbeelding: Youtube

DSM Dyneema, ’s werelds sterkste vezel, is een exemplarisch voorbeeld van een ontdekking, waarvan de potentie lang niet is onderkend. De Limburgse ‘supervezel’ is bezig aan een imposante verovering.

Wellicht dit jaar nog kan de deal worden bekrachtigd met een premium automerk, dat Dyneema-Carbon laat verwerken in de bumpers van een topmodel personenauto. Ook zit men aan tafel met vliegtuigbouwers.

Albert Pennings
In 1963 voor het eerst ontdekt door chemicus dr. Albert Pennings, bleef het vezelproject als branchevreemde activiteit destijds, heel lang op de plank liggen. Pas jaren later kreeg de vinding meer aandacht. Veertig jaar geleden werden door DSM op naam van Paul Smith en Piet Lemstra de eerste patenten aangevraagd.

Operatiekamer
Het duurde tot 1996 voordat de ware potentie van Dyneema werd onderkend. Als ankerlijnen voor offshore-platforms maakte het product zijn internationale doorbraak. Snel daarna kwamen de eerste handschoenen met snijbescherming op de markt. Zo ook de eerste kogelwerende vesten en de bepantsering voor legervoertuigen. In 2004 volgden de eerste vrachtnetten voor vliegtuigen en deed Dyneema zijn intrede in operatiekamers (hechtdraad, medische garens). In 2005 werden touwen van Dyneema gebruikt in de Volvo Ocean Race en door Mammoet voor het hijsen en transporteren van zware voorwerpen.

Hockeystick
Dyneema heeft inmiddels de sport (hockeysticks, wielerpakken, fietsframes) veroverd en is partner van een iconisch merk als Levi’s 501. In combinatie met carbon staat voor een grote doorbraak in de auto- en vliegtuigindustrie. Nieuw zijn de zogeheten ‘inflatebles’: opblaasbare tenten, maar ook verplaatsbare, lichtgewicht hangaars. Bestemd voor met name de pakketservice door zeppelins in onherbergzame gebieden. Verder worden nieuwe producten ontwikkeld met schoenenproducent Ecco Leather.

Dyneema is inmiddels omnipresent. De magie van de witte vezel, nu een erkend kroonjuweel van DSM, is nog lang niet uitgewerkt. In de krant van zaterdag een reportage.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →