Maximale straf voor verkrachten en vermoorden Romy (14)

Print
Maximale straf voor verkrachten en vermoorden Romy (14)

Afbeelding: ANP

De 14-jarige Brian N. krijgt een jaar cel en jeugd-tbs voor het verkrachten en wurgen van zijn leeftijdgenote Romy uit Hoevelaken. Dat is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een jongere onder de zestien jaar.

De rechtbank ging mee met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De puber uit Lunteren had zijn daden al eerder tegenover de politie bekend. Volgens de aanklager heeft de jongen het meisje gedood in een poging te voorkomen dat hij zou worden gepakt.

In een sloot
De twee kenden elkaar van school in het Gelderse De Glind bij Barneveld. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot in Achterveld. De verdachte werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.

Langdurig
Omdat onderzoek aantoont dat de jongen verminderd toerekeningsvatbaar is, vindt de rechtbank een langdurige behandeling nodig. Deze jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren. N. zou dan 21 jaar zijn. Als daar redenen voor zijn, kan deze zogeheten PIJ-maatregel daarna worden omgezet in tbs, die eventueel onbeperkt kan worden verlengd.

Het proces vond vanwege de minderjarigheid van N. plaats achter gesloten deuren.