In beeld: Adonis op het strand van Gijon

Print
In beeld: Adonis op het strand van Gijon

Afbeelding: REUTERS / ELOY ALONSO

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.Het zou een foto van Martin Parr kunnen zijn. Parr is een Britse fotograaf die de Engelse samenleving met een kritische blik in beeld brengt. Met name het consumentisme, toerisme, autorijden, familie, relaties en voedsel neemt hij onder de loep. Met een grote flitser op zijn camera loopt hij overal rond en fotografeert ‘recht voor z’n raap’. Zonder schaamte en confronterend, maar altijd met een vleugje humor. Absoluut de moeite waard om eens naar te kijken. 

Martin Parr
Maar het is geen Martin Parr. De foto is genomen in Noord-Spanje, op het strand van Gijon. De gespierde man heeft zijn ogen dicht. Hij staat stevig met beide benen op de grond. Aan zijn voeten zitten wat oudere dames tussen de meegebrachte tassen. Glimmend van de zonnebrand werken ze aan hun kleur. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar je hebt bruin, bruiner en te bruin. Boven de mevrouw links in beeld hangt een jas. Waar de jas aan opgehangen is, kunnen we niet zien. Maar wel dat het een winterjas is. Dit contrast wordt boven in de foto nog eens bevestigd. Op de boulevard lopen mensen met jassen aan, dikke capuchon en een pet. De fiets is met een hangslot aan het rek vastgemaakt. Er zit een plastic zak over het zadel. Dat doe je toch alleen als het dreigt te gaan regenen? 
 De foto is afgelopen dinsdag gemaakt,  21 november. Op internet zie ik dat het in Gijon die dag zonnig en 20 graden Celsius was. De dagen ervoor en de dagen daarna was het bewolkt met regen. In november schijnt gemiddeld drie uur per dag de zon. De zonaanbidders genieten met volle teugen van die paar uurtjes zon. Dat verklaart ook dat ze niet op het strand liggen, maar met de rug tegen de muur zitten. Hier zitten ze uit de wind. Er is maar een reden die ik kan bedenken waarom de adonis staat. Aan de schaduw achter hem zie je dat de zon laag staat. Door te blijven staan, valt het zonlicht recht op het grootste oppervlakte van zijn lichaam. Ach…het zijn maar drie uurtjes. Wat zijn relatie met de dames is, zullen we waarschijnlijk niet te weten komen.
 

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →