Justitie rekent verdachte brandstichting in Venlo zwaar aan

Print
Justitie rekent verdachte brandstichting in Venlo zwaar aan

Afbeelding: Lé Giesen

Tegelen - Justitie wil dat Hakan Ü. (45) twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd vanwege brandstichting in een kamerverhuurpand aan de Eindhovenseweg in Venlo.

Vanwege de brand op de ochtend van Nieuwjaarsdag werden 34 mensen uit het pand en omliggende gebouwen geëvacueerd. Het kamerverhuurgebouw in Venlo raakte ernstig beschadigd en verkeert nog steeds in slechte staat. De pandeigenaar eiste vrijdag een schadevergoeding van ruim 160.000 euro.

Opzet
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Ü. de brand in zijn kamer opzettelijk aangestoken. Officier van justitie Luthuli wees vrijdag in de rechtbank op de bekentenis die Ü. op 1 januari op het politiebureau aflegde. Ü. zei daar dat mede-bewoners van het gebouw hem ‘psychisch maakten’, uitscholden voor crimineel en dat hij het gebouw aan de Eindhovenseweg daarom in brand stak. Ook zei hij: "Als je een hond lang genoeg slaat, gaat hij bijten." Later zei de man dat hij de verklaring verzon omdat hij veilig wilde zijn bij de politie en bang was voor represailles van omwonenden.

Ontkenning
Volgens de politie is het ‘zeer aannemelijk’ dat de brand onder de bank van Ü. ontstond doordat daar een sigaret of sigaar in contact is gekomen met de bank of vloerbedekking. De in Turkije geboren man ontkende vrijdag dat hij de brand aanstak.

Veelpleger
Uit rapportages van de reclassering en het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat Ü. een veelpleger en hardnekkige zorgmijder is met een verslavingsprobleem. Volgens het PBC functioneert de man op het niveau van een kleuter. De officier van justitie hield daar bij zijn strafeis rekening mee. Hij ziet Ü. als verminderd toerekeningsvatbaar.

Behandeling
Ü.’s advocaat Misja Geeratz vindt dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden voor brandstichting. Volgens Geeratz heeft justitie onvoldoende bewijs voor het opzettelijk aansteken van het vuur. Hij vroeg de rechtbank geen tbs op te leggen omdat de zwakzinnigheid van Ü. volgens hem niet te behandelen is. Geeratz vindt opname in een psychiatrisch ziekenhuis passender.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →