Actie Joods Overleg tegen complotdenker Icke haalt niets uit

Print
Actie Joods Overleg tegen complotdenker Icke haalt niets uit

Afbeelding: De Limburger

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft vrijdag tevergeefs geprobeerd burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht te spreken te krijgen over de presentatie van de omstreden Britse schrijver en complotdenker David Icke.

Die wordt zaterdag gehouden in het MECC in Maastricht.

Volgens voorzitter Ron van der Wieken van het CJO wil men hem  "als vertegenwoordiger van een bevolkingsgroep die zich zorgen maakt over antisemitisme” kennelijk niet horen. Het CJO begrijpt dat de juridische speelruimte voor een burgemeester om een evenement als de show van Icke te verbieden klein is. De organisatie had daarom willen aandringen op het posteren van politie in de zaal die, mocht Icke over de schreef gaan, direct zou kunnen ingrijpen. Dat is volgens het CJO in Nederland al eerder gedaan door burgemeesters als het gaat om omstreden lezingen. Pogingen om met de burgemeester in contact te komen over een dergelijke koers hadden echter geen succes.

Wesly
Eerder deze week wees de gemeente een verzoek af van de Maastrichtse zakenman Benoit Wesly, voorzitter van de Nederlands-Israëlitische hoofdsynagoge Limburg en honorair consul van Israël, om het optreden af te gelasten. Volgens de gemeente heeft de burgemeester  geen bevoegdheid om het evenement te verbieden. Ook is de openbare orde niet in het geding.

Manchester
Vorige week werd een optreden van Icke in Old Trafford, het voetbalstadion van Manchester United, op het laatste moment afgelast wegens klachten dat hij antisemitische denkbeelden zou verspreiden. Eerder dit jaar werden optredens van Icke in Duitsland geannuleerd vanwege zijn omstreden ideeën. Icke ontkent dat hij een antisemiet is. Wel heeft hij in boeken en blogs vraagtekens gezet bij de (omvang van) de Holocaust, aanvaardt hij de beruchte vervalsing De Protocollen van de wijzen van Zion als authentiek en schreef hij essays als Was Hitler a Rothschild?

Duitsers
Icke sluit zaterdag zijn World Wide Wake Up Tour in Maastricht af. De zaal zal, is de verwachting, voor een groot deel gevuld zijn met Duitsers die hem in eigen land niet kunnen zien. Esther Voet, hoofdredactrice van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, schreef in een commentaar: “Onbekend is hoeveel aluhoedjes op deze opperhoed zullen afkomen. Icke bewijst wel dat niet alle gekken antisemitisch zijn, maar alle antisemieten wel gek”.

Kopie
Het CJO heeft via Wesly een kopie van de werkdefinitie van de Europese Unie voor het identificeren van antisemitisme bij de burgemeester van Maastricht bezorgd. Die gaat onder andere in op “leugenachtige, ontmenselijkende, demoniserende of stereotyperende beweringen over Joden in het algemeen of over de macht van Joden als collectief, met name maar niet uitsluitend de mythe van een wereldwijde Joodse samenzwering, of van Joden die de macht hebben over de media, de economie, de regering of andere instellingen binnen de samenleving”. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →