'Maastricht geen Culturele Hoofdstad door vooringenomen jury'

Print
'Maastricht geen Culturele Hoofdstad door vooringenomen jury'

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht is de titel Europese Culturele Hoofdstad 2018 misgelopen door een vooringenomen jury en een lobby vanuit de Nederlandse politiek. Dat zegt de net gepensioneerde Guido Wevers in een interview met De Limburger, terugblikkend op zijn culturele carrière.

Hard maken kan hij de vermeende lobby en houding van de jury niet. „Formeel vond de jury onze plannen niet haalbaar, maar ik heb het gevoel dat zij nooit openstond voor Maastricht. Tijdens de eerste presentatie van het bidbook was er volop enthousiasme. We kregen zelfs applaus. Tijdens het bezoek van de jury was dat compleet anders. De jury liep de hele dag met ons mee, maar ik had niet het gevoel dat ze luisterde. Twee dagen later, bij de presentatie van de definitieve plannen in Amsterdam, proefde ik zelfs een voortdurend dedain."

Pijnlijk
Wevers is nog altijd teleurgesteld over het misgrijpen. "Het is ongelooflijk pijnlijk en verdrietig. Voor mij was dit project een instrument om de regio verder te brengen. Vandaag de dag was grensoverschrijdend samenwerken en je openstellen voor andermans culturen, zeer welkom geweest."

Afrekening
Uiteindelijk ging Leeuwarden er met de titel vandoor. "Tien minuten later volgde voor ons de politieke afrekening. Dat bleek helemaal voorbereid, sommige partijen hadden gewoon twee versies van hun persbericht klaarliggen." Hij heeft er zijn leven niet te veel door laten beïnvloeden, stelt hij. "Als je zulke functies bekleedt, moet je soms tegen je verlies kunnen."

Het complete interview met Guido Wevers kun je HIER lezen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →