Onjuiste informatie verstrekt over exploitatie Roda-stadion

Print
Onjuiste informatie verstrekt over exploitatie Roda-stadion

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Kerkrade - De exploitatie van het Parkstad Limburg Stadion (PLS) is minder positief dan de Kerkraadse raadscommissie vorige week is voorgeschoteld.

Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger.

Stadiondirecteur Raph Stijns en de Kerkraadse wethouder Dion Schneider verstrekten onjuiste informatie over de exploitatie van het stadion. Door een misrekening zag de situatie er ten onrechte een stuk positiever uit. "We hebben opnieuw naar de cijfers gekeken en er zijn inderdaad onjuiste conclusies getrokken", zegt Schneider.

Evenementen
De raadscommissie Algemene Zaken en Middelen werd medegedeeld dat er bij de niet-voetbalactiviteiten na jaren rode cijfers eindelijk een positief resultaat was geboekt van ruim 32.000 euro. Dit geld wordt verdiend met evenementen zoals een concert, walking football of een bingomiddag. Sinds de nieuwe vorm van exploiteren, die in februari 2016 van start is gegaan, wordt er extra ingezet op dit soort activiteiten. Het stadion en Roda JC delen zowel de kosten als de opbrengsten.

Volgens Stijns was de winst voor het stadion oorspronkelijk zelfs bijna een ton. Maar omdat de gemeente, eigenaar en grootaandeelhouder van het stadion, het WMC de huurkosten van 60.000 euro had teruggegeven, bleef er onder aan de streep 32.000 euro over. Schneider beaamde dit, hij noemde het bedrag ‘clean door de poort’.

Rekenfout
Maar in de berekening die uitmondt in het positieve resultaat van 32.000 euro, is 60.000 euro ‘huurinkomsten WMC’ meegenomen. Nu daar vanaf wordt gezien, blijft er geen positief resultaat van 32.000 euro over, maar een negatief resultaat van zo’n 28.000 euro. Toch wil dat niet zeggen dat het ­stadion verlies heeft gedraaid. In de berekening werden namelijk de door de gemeente betaalde voor­financieringskosten (59.000 euro) in één keer verrekend. Nu er minder inkomsten blijken te zijn, ziet de gemeente op dit moment af van een deel van die terugbetaling. Het resultaat van PLS komt daardoor uit op nul euro.

Tijdens de vergadering over de exploitatie werkte het presentatiescherm niet, waardoor de commissieleden geen inzicht hadden in de exacte kosten. Na de mondelinge presentatie van Stijns en de toelichting van Schneider heerste er een positief gevoel. Want zelfs zonder het WMC, dat een keer in de vier jaar wordt gehouden, en mét de verrekening van alle voorgefinancierde kosten, was er winst.

Nieuwe blik
Die informatie blijkt dus niet te kloppen. Na een nieuwe blik op de cijfers komen ook Schneider en Stijns tot die conclusie. "Hoewel er geen sprake is van een negatief resultaat, klopt de verstrekte informatie niet. Er is een rekenfout gemaakt", zegt de wethouder. "Ik heb me laten informeren over de stand van zaken en ging ervan uit dat die info juist was." Hij heeft de commissie inmiddels op de hoogte gesteld.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →