Bejaarde drugsbaron Robbie van L. hoort eis van tien jaar

© Rob Klein Goldewijk

Drugsbaron Robbie van L. moet op zijn oude dag nog eens tien jaar achter de tralies als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

Jos Emonts

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de 72-jarige geboren Heerlenaar een hoofdrol heeft gespeeld in een criminele organisatie, die zich heeft beziggehouden met de smokkel, productie en handel van harddrugs. De officieren van justitie eisten vrijdag tegen van L. en zeven medeverdachten in totaal meer dan 61 jaar celstraf.

Onder de indrukDe verdachten die in oktober 2013 al voor langere tijd in voorarrest gingen, zijn nu allemaal op vrije voeten. Na afloop van het acht uur durend requisitoir van het Openbaar Ministerie bleken de verdachten flink onder de indruk. Eisen van elf, tien, negen en acht jaar cel hadden ze niet verwacht. Rob van L. liet nog een optimistisch noot horen: "Ik ga nog altijd uit van vrijspraak. Dit is niet het einde.".

Hij blijft in elk geval tot 29 maart, de dag waarop de rechtbank uitspraak doet, op vrije voeten. Zijn advocaat David Nieuwenhuis houdt donderdag zijn pleidooi. Daarna kan Van L. weer voor in elk geval bijna vier maanden terug naar de Antillen.

MonsterprocesIn januari moeten dertien andere medeverdachten zich nog verantwoorden in dit monsterproces met de naam Wolf/Beretta. Een van hen is John K. (47) uit Landgraaf. Hij wordt gezien als de rechterhand en opvolger van drugsbaron Robbie van L.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal