Uitslag referendum Landgraaf is nu officieel

Print
Uitslag referendum Landgraaf is nu officieel

Inwoners van Schaesberg brengen hun stem uit. Afbeelding: Luc Lodder

Kakert / Heerlen - De gemeente Landgraaf heeft de uitslag van het woensdag gehouden referendum over de herindeling met Heerlen vrijdag definitief vastgesteld.

Van de in totaal 31.388 stemgerechtigden stemden 10.741 (78,38 procent) mensen tegen een samengaan met Heerlen en 2736 (19,96 procent) voor de fusie. Het aantal blanco stemmen bedraagt 165, terwijl 62 biljetten ongeldig werden verklaard. Het opkomstpercentage is vastgesteld op 43,66 procent.

Intensiever

 


Ook de uitslag van de twee facultatieve vragen is bekend. De eerste ging over een intensievere samenwerking van Landgraaf met andere gemeenten, waarbij Landgraaf wel zelfstandig blijft. Daar bleken 6369 (46,48 procent) inwoners voor en 3338 (24,36 procent) tegen te zijn.

 

De rest liet deze vraag open. Vraag twee luidde: ‘bent u voor of tegen een herindeling met meer gemeenten dan alleen Landgraaf en Heerlen?’ Daar bleken 2998 (21,88 procent) mensen voor te zijn en 6649 (48,52 procent) tegen. De rest beantwoordde deze vraag niet.

Uitsplitsing


De gemeente heeft ook een uitsplitsing gemaakt van de resultaten van de facultatieve vragen bij de kiezers die op de hoofdvraag (het wel of niet samengaan met Heerlen) tegen hebben gestemd. Van hen is ruim twee derde voor een intensievere samenwerking met andere gemeenten.

Bij de vraag over herindeling met meer gemeenten is bijna 80 procent van de nee-stemmers ook tegen een grotere fusie dan alleen met Heerlen. Eenzelfde overzicht is gemaakt voor de inwoners die voor herindelen zijn. Van hen ziet een ruime meerderheid nog liever een grotere fusie dan alleen Landgraaf-Heerlen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →