Europese waardering: Limburgse wijn krijgt beschermde status

Print
Europese waardering: Limburgse wijn krijgt beschermde status

De Limburgse wijn krijgt een beschermde status. Afbeelding: Thinkstock

Bepaalde Nederlandse kazen en aardappelen kennen al wat langer een beschermde status, maar daar komt binnenkort ook Limburgse wijn bij. Door de beschermde oorsprongsbenaming wordt Nederlandse wijn voor het eerst op hoog Europees niveau erkend.

Wijnliefhebbers kennen waarschijnlijk de zogeheten AOC- en DOC-labels uit Frankrijk en Italië. Ze geven aan dat een wijn afkomstig is uit een bepaald gebied en dat bij het maken ervan een specifiek proces is gevolgd. Een indicatie voor kwaliteit, in de meeste gevallen.

Aanvraag
Een dergelijk label is binnenkort ook te vinden op wijnen die afkomstig zijn uit Limburg. Een groep wijnmakers uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg diende een aanvraag in bij de Europese Unie om Maasvallei Limburg aan een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) te helpen. En met succes: die benaming staat op het punt om toegekend te worden.

Grensoverschrijdend
Harry Vorselen van Wijngoed Thorn wacht met spanning op de publicatie van het besluit. "Het bijzondere van dit label is dat het grensoverschrijdend is", vertelt hij. Samen met een paar collega's nam hij in 2011 het initiatief voor een BOB. Het Limburgse wijngebied is volgens hem dan ook heel wat anders dan andere wijngebieden: "Het droge microklimaat, de Maas en de klei en grindlagen in de bodem hebben allemaal invloed. Samen zorgen ze voor een bijzondere wijn."

Collega-wijnbouwers uit meer gevestigde wijnlanden zijn volgens hem vaak verrast door de kwaliteit van Nederlandse wijn. "Wat je ziet is dat door de klimaatverandering de wijnbouwgrens verschuift. Druiven die het goed doen in een koel klimaat zoals Riesling of Pinot Noir, doen het daardoor steeds beter in Nederland. En dat merk je ook aan de wijnen."

BOB
Naar verwachting zal de Europese Unie binnen een maand zijn handtekening zetten onder de BOB voor Limburgse wijn. Vanaf dan kan de benaming op het etiket vermeld worden. Vorselen: "Dat moet dan wel voluit, want die afkorting is voor wijn natuurlijk een beetje ongelukkig."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →