Felle discussie en verwarring over toekomst zwembaden

Print
Felle discussie en verwarring over toekomst zwembaden

Afbeelding: iStock

Geleen - De plannen van het stadsbestuur voor de bouw van één centraal zwem- en schaatscomplex op de plek van Glanerbrook in Geleen zorgen voor verdeeldheid en verwarring in de lokale politiek.

Vooral de stelling van het stadsbestuur dat zo’n stadsbrede voorziening (kosten minimaal 34 miljoen euro voor de basisvariant) impliciet de sluiting (in 2025) tot gevolg heeft van de zwembaden in Sittard (Nieuwe Hateboer) en Buchten (Het Anker), leidt in de aanloop naar de verkiezingen tot felle discussies. 

Onacceptabel
Tijdens een lang debat in de raadscommissie werd in elk geval duidelijk dat een centraal zwem- en ijshockeycomplex in Geleen in principe kan rekenen op groen licht van de vier coalitiepartijen (CDA, GOB, D66 en PvdA). De zes oppositiefracties zijn op dit punt verdeeld. Sluiting van de zwembaden in Buchten en Sittard lijkt voor een raadsmeerderheid echter onacceptabel of op zijn minst zeer onwenselijk. 

Dat geldt ook voor coalitiepartner GOB, de op een na grootste raadsfractie. "Sluiting is zeker niet aan de orde nu. Aan het voortbestaan van beide baden hechten we zeer groot belang. De haalbaarheid daarvan, in welke vorm dan ook, moet grondig worden onderzocht, in nauw overleg met alle betrokken partijen", liet GOB-raadslid Kitty Creemers na afloop weten. Ook het CDA zit op die lijn, bevestigt CDA-leider Andries Houtakkers. 

Eén stadsbad
Een toekomstige ‘doorstart’ van de twee baden komt in de praktijk neer op privatisering, omdat de gemeente in het scenario van B en W in financiële zin kiest voor één stadsbad in Geleen. Rob Vernout (D66) wijst naar het Maastrichtse zwembad Jekerdal, dat zonder overheidssteun succesvol draait dankzij eigen geld en inzet van de leden. 

Ook de suggestie van de Stadspartij om de Hateboer deel te laten uitmaken van een nieuw aan te leggen recreatiedomein in en rond de Schwienswei vindt, vooral in de oppositiebankjes, weerklank. De SP eist hoe dan ook behoud van een zwembad ‘op basisniveau’ in elk van de drie stadsdelen. "Hateboer en Anker mogen geen sterfhuis worden", waarschuwt Ivo Tillie (SP). 

Voorbarig
Wethouder Ruud Guyt (PvdA, Sport) benadrukt dat elke bespiegeling over de toekomst van de accommodaties in Buchten en Sittard voorbarig is. "Die discussie is aan de nieuwe raad. Eerst gaan we nu de lopende exploitatiecontracten opzeggen voor de drie baden, zodat we als gemeente de handen vrij hebben voor nieuwe ontwikkelingen."
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →