Max wil nog één keer vlammen: 'Zeker bij de start'

Print
Max wil nog één keer vlammen: 'Zeker bij de start'

Afbeelding: ANP

Op de laatste afspraak van 2017 hoopt Max Verstappen nog een keer te vlammen. Met vol motorvermogen, als het aan hem ligt. "Zeker bij de start. Daarna kan de motor altijd nog in standje safe."

Met twee Mercedessen op de eerste startrij en ook nog Sebastian Vettel in de Ferrari, collega Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen voor hem, is Max Verstappen niet de man waar iedereen zondag op gokt, in de GP van Abu Dhabi. Negentig punten pakte hij in de laatste vijf races, meer nog dan wereldkampioen Lewis Hamilton. Maar een wisselvallig weekend maakt de verwachtingen voor de race op het futuristische Yas Marina Circuit niet al te hooggespannen. Gripproblemen in de trainingen en wederom in de kwalificatie. Een zesde plaats op de startgrid. Het rijmt allemaal niet met die flitsende Limburger die zichzelf via zeges in Maleisië en Mexico terugvocht naar de top.

Safe-modus
In Brazilië bleek hij opeens weer minder daadkrachtig, wat bleek te komen door een voorzichtig afgestelde motor van Renault. Maar als het aan de Limburger zelf ligt, gaat hem dat zondag in de Verenigde Arabische Emiraten niet weerhouden van een goed resultaat. Op de vraag of zijn motor nu wel vol open geschroefd wordt? "Wat mij betreft wel. Zeker bij de start. Is er daarna niks meer te halen dan kan de motor altijd nog in de safe-modus gezet worden", zo meent Verstappen, die bijval krijgt van teambaas Christian Horner. "Het is de laatste race, wat mij betreft gaan we er met beide auto’s vol voor."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Spektakel
Het blijft afwachten of Renault ook van die insteek is, of liever koste wat kost de finish wil halen van de laatste race. Maar wat er ook gebeurt, favoriet is Verstappen, vorig jaar vierde in de slotrace, natuurlijk niet, als de lichten om 14.00 uur (Nederlandse tijd) doven boven het feest-eiland op 30 kilometer van downtown Abu Dhabi. Alvorens Pink! en Tiësto de Arabische nacht muzikaal aan mogen kleden, lijkt het spektakel te moeten komen van Mercedes. Valtteri Bottas, opnieuw op pole position, zal tot op het bot gedreven zijn om nog eens te laten zien dat hij wel écht een winnaar is.

Tegelijkertijd gaat hij het zelfs met de feestdagen in het vooruitzicht absoluut niet cadeau krijgen van Lewis Hamilton, die schuin naast hem start als tweede. Na het binnenhalen van zijn vierde wereldtitel in Mexico, won de Brit niet meer. Dat gegeven zal hem onverminderd hongerig maken. En na de winter start iedereen weer op nul, dus wil hij bij Bottas niet het geloof aanwakkeren, dat er dan wat te halen valt.

Machtig
Gaat de 20ste race van het seizoen ook nog ergens om, nu het WK allang beslist is? Met 22 punten achterstand op Vettel kan Bottas theoretisch bij winst nog de tweede plaats van Vettel overnemen en Mercedes weer een machtig één-tweetje bezorgen. Räikkönen kan Ricciardo nog voorbij, voor plaats vier.

Een spannend teamgevecht is dat tussen Renault en Toro Rosso, om plaats zes in het constructeurskampioenschap. Met vier punten achterstand (53 om 49) willen de Fransen het Italiaanse team waar ze vandaag voor de laatste keer de motoren aan leveren graag nog voorbij. Scheelt toch weer een paar miljoen aan prijzengeld.