Roda na dapper begin alsnog te kijk gezet door Ajax

Print

Justin Kluivert juicht na zijn treffer tegen Roda. Afbeelding: ANP Pro Shots

Eén helft lang mocht Roda JC dromen van een stunt in de Arena, maar uiteindelijk vertrok de hekkensluiter van de eredivisie met een grote nederlaag uit Amsterdam. De Kerkradenaren verloren zondagmiddag na een 0-1 voorsprong met 5-1 van Ajax.

Roda groef zich in de Arena niet in en voetbalde in de openingsfase brutaal mee met Ajax. Met een afstandsschot zorgde El Makrini voor het eerste gevaar. De thuisploeg werd pas na achttien minuten dreigend, via een volley die een meter over de lat vloog. Even later stormde Kluivert alleen naar het Roda-doel, maar een sliding van Auassar voorkwam een doelpunt.

Grote kans
Ajax probeerde de druk gaandeweg de eerste helft te verhogen, maar Roda bleef via de counter voor dreiging zorgen. De Kerkradenaren speelden de tegenaanvallen niet goed uit, maar via een vrije trap sloegen ze na een half uur spelen toch toe. Kum kopte de 0-1 binnen. Van Velzen kreeg vlak daarna ook nog een grote kans op een tweede treffer, maar zijn inzet was te zacht.

Gelijkmaker
Roda leek met een voorsprong te kunnen gaan rusten, maar in de allerlaatste seconde deed het povere Ajax dan toch iets terug. Met een fraaie actie forceerde Kluivert de gelijkmaker: 1-1.

Duimschroeven
Met een middenvelder (Frenkie de Jong) voor een verdediger (Zeefuik) probeerde Ajax-chef Keizer in de tweede helft de duimschroeven bij Roda aan te draaien. En dat lukte. Met twee doelpunten in korte tijd werden de Kerkradenaren geveld. Eerst loodste Dolberg de bal subtiel achter Jurjus (2-1), vervolgens scoorde uitblinker Kluivert met een fraai afstandsschot (3-1).

Hattrick
De Roda-defensie kon het amper meer belopen en moest ook nog een vierde doelpunt incasseren, van Donny van de Beek. Met de voltooiing van zijn hattrick zorgde Kluivert ervoor dat de eindscore voor Roda toch nog behoorlijk pijnlijk werd: 5-1.