Vijfde plek maximaal haalbare voor Verstappen in slotrace

Print

Afbeelding: ANP/Frits van Eldik

Max Verstappen is zondag in de laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi als vijfde gefinisht. De zege ging naar de Fin Valtteri Bottas, die de race van start tot finish domineerde.

Verstappen had zich voorgenomen om nog één keer te vlammen op het Yas Marina circuit, met een miljard euro bouwkosten het duurste traject dat ooit is aangelegd. Maar al gauw moest hij inzien dat een topklassering er dit keer niet inzat.   

Ongewijzigd
De 20-jarige Limburger begon de race vanaf plek 6. De poleposition was voor Bottas. Na de start drong Verstappen nog wel even moedig aan bij Räikkönen, maar het lukte hem net niet om de Fin te passeren. Andere coureurs slaagden daar evenmin in, zodat alle posities voorin ongewijzigd bleven. En daar kwam lange tijd geen verandering in.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Saaie race
Bottas, Hamilton en Vettel voerden het veld onder het kunstlicht aan, waarbij met name het Mercedes-duo met kop en schouders boven iedereen uitstak. Rondenlang bleef zelfs de top-10 in dezelfde positie. Met als gevolg dat de afsluiting van het Formule 1-seizoen een oersaaie race opleverde, met nauwelijks inhaalmanoeuvres. 

Oorspronkelijk toch gemaakt voor spetterend vuurwerk had de zonsondergangrace in Abu Dhabi meer weg van een dovende nachtkaars. Een seizoen dat heel lang ongemeen spannend was en veel spektakel bracht, kreeg ondanks dat er nauwelijks nog iets op het spel stond niet de verdiende finale.

Ricciardo uitgevallen
Na een bandenwissel in de vijftiende ronde kon Verstappen zijn jacht op een hogere eindklassering vervolgen. Hij werd daarbij geholpen door het voortijdig uitvallen van zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, vanwege een hydraulisch probleem.

Verstappen schoof daardoor een plaatsje op naar de vijfde plek, vlak achter Räikkönen. Meer zat er niet in. Het bleek het maximaal haalbare resultaat voor de Limburger.

Voor de raceliefhebbers breekt nu een lange periode van stilte aan. Het nieuwe seizoen start volgend jaar op 25 maart met de race op Albert Park in Australië.