‘Gisteren was ze ‘gewoon’ pas om 23:00 uur thuis, de dag ervoor ook’

Print
‘Gisteren was ze ‘gewoon’ pas om 23:00 uur thuis, de dag ervoor ook’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - S. werkt bij Samsung. Ik weet ’t, dat doet wat clichématig aan voor een meisje uit Seoul, maar het is een gewilde baan voor afgestudeerde Koreanen van 24. Ze ziet het als een uitgelezen kans om haar cv te pimpen. Maximaal twee jaar buffelen bij de electronicagigant om de hoek en dan met een rugzak vol ervaring aan de slag bij een bedrijf in Nederland. Tenminste, dat is het idee.

Inmiddels zit ze er al bijna een jaar. En het valt niet mee. Overwerk is eerder regel dan uitzondering, de eerstejaars krijgen meer verantwoordelijkheid dan hen lief is en het bordje geraakt zelden leeg. Het ziekteverzuim en het verloop op haar afdeling is schrikbarend hoog, vertelde S. me laatst.

Efficiënt
In een poging om de exodus van werknemers een halt toe te roepen, kwamen alle belangrijke stropdassen onlangs bij elkaar om een oplossing bij elkaar te brainstormen. Hun lakschoenen raakten geen enkele keer de werkvloer, maar na een paar uur breinbruisen waren ze er toch uit: de arbeidsdruk ligt zo hoog omdat het personeel niet efficiënt genoeg werkt. Waarvan akte.

Ik vroeg aan S. hoe die bazen dan willen voorkomen dat hun werknemers zo ongegeneerd met hun krachten blijven smijten. Een protocol ‘efficiënt werken’? Met 25 powertips over de mappenstructuur in je inbox, clean desk policy en bioritmeplanning?

Griepprik
S. haalde haar schouders op. Tot dusverre hadden zij en haar collega’s nog maar weinig gemerkt van maatregelen die tot een lagere werkdruk zouden moeten leiden. Gisteren was ze ‘gewoon’ pas om 23:00 uur thuis. De dag ervoor ook.

Wél hadden ze een opmerkelijke uitnodiging gekregen van hun baas. Die voor een gratis griepprik.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →