Het geheim van de Venlose Boerebroelof, speciaal voor kinderen

Print
Het geheim van de Venlose Boerebroelof, speciaal voor kinderen

Cielke en Baer. Foto: Leon Peeters

Bij het organiseren van de Venlose Boerebroelof komt meer kijken dan het zingen van een liedje op het stadhuis. Wat precies staat in een nieuw kinderboekje.

Voor de Venlonaar is het een traditie die staat als een huis: op carnavalsdinsdag wordt op de Markt het nieuwe boerenbruidspaar in de onecht verbonden. Maar wat aan het toneelstuk op het bordes van het stadhuis precies voorafging weet maar een enkeling. Bij de presentatie van het nieuwe gezelschap werd het schrijven zondag officieel gepresenteerd.

Geen idee
"Ik merk dat nu we zelf in de voorbereidingen zitten dat in mijn omgeving eigenlijk niemand een idee heeft wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van de Boerebroelof. Zelfs op het werk weten de collega’s die er niet direct bij zijn betrokken dat niet”, zegt Renee Vercoulen die in 2018 als bruid het jawoord mag geven aan toekomstig bruidegom Rob Pingen.

Achter de schermen
Het bruidspaar neemt nu heel de stad mee achter de schermen van deze Venlose traditie in het kinderboekje Boerebroelof mit Cielke en Baer dat vanaf vandaag in de winkel ligt. Tekenaar Leon Peeters (onder andere bekend van de Venlose carnavalsposters en het carnavalsblad De Träöt) maakte de illustraties bij de teksten van Vercoulen. 

Traditie
"In elf hoofdstukjes wordt een inzicht gegeven in het hele proces vanaf het moment dat een vereniging de organisatie van de Boerebroelof toegewezen krijgt tot het moment dat het daadwerkelijke jawoord wordt gegeven”, zegt Vercoulen. "Met het boek willen we de Venlose jeugd bereiken om zo deze traditie levendig te houden. Het mooie is dat wanneer ouders of grootouders het boekje voorlezen aan de kinderen ze ook meteen inzicht krijgen in wat er allemaal speelt. We slaan twee vliegen in één klap.” 

Langgekoesterde wens
Het boek is (uiteraard) geschreven in het Venloos dialect en gecontroleerd door Veldeke. De jeugd krijgt dus het juiste dialect voorgeschoteld. Voor Vercoulen betekent het meteen het vervullen van een langgekoesterde wens: het schrijven van een boek.