Alwéér feest bij ‘mechelkes’

Print
Alwéér feest bij ‘mechelkes’

Ontlading vrijdagavond na het bekendmaken van de nieuwe prinses van CV De Mechelkes. Foto: Annemiek Mommers

In Broeksittard hebben de vrouwen, noodgedwongen, de broek aan met vastelaovend. Al 2 x 11 jaar. En dat vieren de ‘mechelkes’. "Een Raad van Elf zit er helaas niet in.”

De eerste herinnering van voorzitter Linda Weijers (30) van CV De Mechelkes aan vastelaovend: samen met pap en mam naar het café. Ze wordt op de bar neergezet en ziet pap muziek maken met het zaate hermenieke. En ze ziet slingers en ballonnen. En hossende mensen in pekskes, met geschminkte gezichten. Die feestelijke aanblik vormt het begin van een verslaving. Vraag Linda niet om met vastelaovend op vakantie te gaan. Dat zou voor haar een vreselijke straf zijn. 

Prinses
In weekblad De Hanenwijzer ziet ze een oproep staan: wie wil de eerste prinses worden? Dat was in 2007. "Ik was 18, en dacht: ‘Dat wil ik heel erg graag’. De dames van de vereniging kwamen voor een gesprek. Er waren wel een paar eisen. Je moest iets met Broeksittard hebben. Ik woonde er, was bij de fanfare én ben carnavalsgek. Met de paplepel ingegoten. Het was een eer om de eerste prinses te mogen zijn. Mijn ouders waren apetrots.” 

Maedjes
Wat eraan voorafging: wegens gebrek aan leden komt in 1994 een eind aan het Hazenrijk van de carnavalsvereniging in Broeksittard. De vrouwen van de Hanen nemen de boel over als de Kermelle Jöffers. Geen prins meer, maar voortaan een prinses. Twee jaar later verenigen de oud-prinsessen zich. Als de Kermelle Jöffers stoppen na de viering van het 1 x 11 jarig jubileum besluiten de ‘Auwt Prinsesse’ om door te gaan onder een nieuwe naam: CV De Mechelkes. Linda: "Overal waar de Kermelle Jöffers kwamen werd gezegd: ‘Dao zeen de maedjes weier.’ Het Sittardse woord voor meisjes is ‘mechelkes’, vandaar.” 

11-jarig jubileum
Eerder deze maand vierden ze het 11-jarig jubileum met een druk bezochte artiestenavond in het gemeenschapshuis. Mede-oprichtster Miranda van Gehlen, tevens oud-voorzitter, werd gehuldigd. Best wel een emotioneel moment, vertelt Linda. "We hebben het jubileum gehaald. We zijn er nog steeds. Dat maakt me hartstikke trots. We gaan voor het volgende jubileum over 11 jaar. Een Raad van Elf zit er helaas niet in. De vereniging telt zeven leden, inclusief de nieuwe prinses. Dan weer stapt iemand uit, dan weer komt er iemand bij.” 

Rolpatronen
Traditionele rolpatronen maken het er niet eenvoudiger op, signaleert ze. "Het is denk ik lastiger om alle vrouwen bij elkaar te krijgen voor activiteiten dan mannen. Mannen kunnen makkelijker van huis, heb ik het idee. Vrouwen doen het huishouden en verzorgen de kinderen.” Zelf is ze zo vrij als een vogeltje. "Ik ben vrijgezel. Kan gaan en staan waar ik wil.” 

Mini-kroegentocht
Afgelopen vrijdag volgde het uitroepen van prinses Heidi I (Hermans) tijdens een mini-kroegentocht door Broeksittard. "Weer een feestje”, lacht de voorzitter. In januari volgt de officiële installatie. Eerst zal prinses Lisanne I terugtreden, waarna Heidi I traditiegetrouw haar nieuwe jurk en kroontje zal tonen aan het publiek. Sinds een paar jaar zijn De Mechelkes aangesloten bij de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL). "Daar hebben we veel steun aan. BCL organiseert workshops, bijvoorbeeld over financiën. Via het magazine krijgen we een goed beeld van de andere verenigingen. En dan is er nog het BCL-treffen. Jaja, alwéér een feestje.”