Confrontatie tussen activisten en politie in bos dat moet wijken voor bruinkool

Print
Confrontatie tussen activisten en politie in bos dat moet wijken voor bruinkool

Archiefbeeld van een vergelijkbare actie in hetzelfde bos eerder dit jaar. Afbeelding: De Limburger

Bij de start van het kappen van een deel van het Hambacher woud nabij Jülich is het maandagochtend tot schermutselingen gekomen tussen vijftig milieuactivisten en de politie.

De betogers gooiden met stenen naar agenten en RWE-beveiligers. Enkele auto’s werden beschadigd. De politie reageerde met pepperspray.

Kappen
Energiereus RWE heeft een vergunning gekregen om delen van het bos te kappen, waardoor de bruinkoolmijn verder kan uitbreiden. In het bos van Hambach, 28 km van Kerkrade, wonen enkele tientallen activisten in boomhutten, in een poging het rooien van het bos te voorkomen. 

Planken met spijkers
De bomenkap begon maandag in een ander deel van het bos. De politie verhinderde de actievoerders om bij de houthakkers in de buurt te komen. Daarbij werd pepperspray ingezet. Drie activisten slaagden erin het politiecordon te doorbreken. Ze werden verwijderd, meldt de politie. 

De actievoerders hadden barricades opgericht, die door de politie zijn verwijderd. Langs de landweg L 276 vond de politie ook planken met spijkers, die kennelijk bedoeld waren om over de weg gelegd te worden.