'Europese erkenning is opsteker voor voor wijnen uit Limburgen'

Print
'Europese erkenning is opsteker voor voor wijnen uit Limburgen'

Karel Henckens en Harry Vorsellen op de brug van Maaseik Afbeelding: DL

De wijnen uit de Nederlands en Belgisch Limburgse Maasvallei hebben van Europa de beschermde status van BOB wijn gekregen. Daarmee overtreffen deze wijnen zelfs andere BOB producten als de Franse champagne, de Elzasser zuurkool en de Italiaanse aceto balsamico. Want de Maasvallei wijnen zijn in Europa het eerste en enige grensoverschrijdende product met een erkende BOB status.

"Een gigantische opsteker voor onze Maasvallei wijnen en het imago van  de Limburgse wijnen. Een primeur voor de beide Limburgen want we hebben een Europees erkend kwaliteitsproduct met een grensoverschrijdend karakter. Dat hebben andere producten met een BOB status niet”,  zeggen Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck in Maaseik en Harry Vorselen van Wijngoed Thorn met ingehouden blijdschap.

Ambtelijke molens
De wijnboeren, die tevens zowat buren zijn van elkaar, hebben juist via Joke Schauvliege, Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw gehoord dat ‘Europa’ hun aanvraag voor een BOB – Beschermde Oorsprong Benaming- status voor de wijnen uit de Maasvallei tussen Roermond-Horn-Kinrooi en Lanaken-Geulle heeft goedgekeurd.

"Maar pas nadat deze erkenning in het Staatsblad van de Europese Unie heeft gestaan, gaat de vlag uit. Dan is alles officieel en mogen we vanaf 2018 het rode en gele zegel van de BOB status op  onze flessen plakken” zeggen beiden wijnboeren behoedzaam. Ze kennen de werking en mores van ambtelijke molens in ‘Brussel’ inmiddels op hun duimpje. Ruim vijf jaar zijn ze  in de weer geweest  met de aanvraag en de procedures, die bij de beschermde Europese status horen. "Het was de moeite meer dan waard .De wijnliefhebbers, die wijn uit een wijngebied met een BOB status kopen, weten nu zeker dat deze wijn aan scherpe keuringen zijn onderworpen, op dezelfde wijze gemaakt worden van vastgestelde druivenrassen en dus van dezelfde goede kwaliteit zijn,” aldus Henckens.

Wijnstokken
De Maasvallei wijnen kenmerken zich door de  bijzonder bodem, waarin de wijnstokken wortelen, en door het droge microklimaat, waarin ze worden geteeld. "De bodem bestaat hoofdzakelijk uit grove grind. De wijngaarden liggen op de grens van de Roerdalslenk en de Peelrandbreuk, en profiteren van het zeer droge microklimaat, -niet meer dan 700 mm regen per jaar valt er-, mede door toedoen van de Kempische heuvelrug, die aan de westzijde ons beschermt”, geeft Vorselen aan.

"Uitsluitend klassieke wijnrassen worden geteeld in de BOB Maasvallei zoals Auxerrois, Riesling, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer en de Pinot Blanc, Gris en Noir”, vult Henckens aan.  Naast de wijngaarden van Henckens en Vorselen  liggen nog drie wijngaarden in de BOB Maasvallei: Wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem, Wijndomein Palmenhof in Dilsen- Stokkem en Wijndomein Vilain VIIII in Leut. Vorstelen is de enige Nederlandse wijnboer in dit grensoverschrijdende wijngebied.

Begin volgend jaar zullen nog twee Limburgse wijngebieden de BOB status verwerven: voor de Mergelland wijnen van de Verenigde Wijnbouwers Zuid Limburg en voor de wijnen uit het wijngebied Vijlen wordt de erkenning in respectievelijk januari en februari 2018 verwacht, zo geven Mathieu Hulst van de Mergelland wijnen en Stan Beursens van ‘Vijlen’ aan.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen