Baasjes ontwormen slecht: zorgen om gevaarlijke vossenlintworm

© iStock

Baasjes blijken hun huisdieren lang niet altijd voldoende te ontwormen. Dat brengt ook gevaren voor de mens met zich mee, want een besmetting met de in Zuid-Limburg veel voorkomende vossenlintworm ligt op de loer.

Redactie

Parasitoloog Paul Overgaauw van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (ESCCAP) maakt zich zorgen naar aanleiding van het onderzoek door Ipsos. Daaruit blijkt dat een op de vier honden- en kattenbezitters hun huisdieren onvoldoende ontwormen. Tien procent doet het zelfs helemaal nooit.

LikkenDe huisdieren kunnen de parasiet al oplopen door bijvoorbeeld te snuffelen aan uitwerpselen van besmette vossen. Als ze daarna een mens in het gezicht likken loopt die ook kans de worm op te lopen. Bij de mens kan de vossenlintworm ernstige gezondheidsklachten zoals leverschade en geelzucht tot gevolg hebben.

Veel baasjes blijken pas te ontwormen als ze daadwerkelijk wormen in de ontlasting van hun dier zien, maar dan is het kwaad vaak al geschied en is er kans op besmetting. De kleine larfjes zijn met het blote oog vaak niet zichtbaar. "De dierenarts is de enige die een worminfectie bij hond of kat kan vaststellen op basis van een bloed- of ontlastingsonderzoek", zegt Overgaauw.

BinnenTien procent van de huisdiereigenaren heeft zijn dier nooit ontwormd. Vooral kattenbaasjes vinden dat niet nodig omdat het dier toch nooit buitenkomt. Maar zelfs dan is er kans op besmetting via bijvoorbeeld wormeitjes die onder de schoenen in huis worden gebracht. Puppies kunnen zelfs in de baarmoeder al besmet raken en kittens via de moedermelk.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal