OM: 'Van Rey ontkent tegen beter weten in'

Van Rey en zijn advocate Stevens arriveren bij het gerechtshof.© ANP/Koen van Weel

Het Openbaar Ministerie vindt dat Jos van Rey "tegen beter weten in" blijft ontkennen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, schending ambtsgeheim en verkiezingsfraude.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Dat stelde advocaat-generaal Theo de Jong dinsdagochtend voor het gerechtshof in Den Haag in een reactie op de eerder deze maand gehouden pleidooien van de advocaten van de Roermondse oud-wethouder en medeverdachte Piet van Pol.

'Glashelder'Volgens het OM liggen de zaken “glashelder”. In de wet staat dat een ambtsdrager geen giften mag aannemen. Er is geen uitzonderingsbepaling dat dat wel zou mogen als er vriendschap in het spel is, betoogde De Jong in een repliek van amper een half uur. Ook over de regels voor het invullen van stempassen en de geheimhouding rond vertrouwenscommissies kan zeker bij een gelouterd politicus als Van Rey geen misverstand bestaan, meende de advocaat-generaal.

Lees ook: Van Rey klaagt over reputatieschade: ‘Naam definitief bezoedeld’

Gitte Stevens en Peer Szymkowiak, de raadslieden van respectievelijk Van Rey en Van Pol, reageerden verbaasd en ook ontstemd. Volgens hen ging het OM niet of nauwelijks inhoudelijk in op hun verweren. Szymkowiak voerde meteen al dupliek en vroeg het hof wel degelijk goed te kijken of zijn cliënt wel omkoping van de oud-wethouders Van Rey en Tilman Schreurs verweten kan worden. "De vraag is of het echt niet anders kan zijn dan dat Van Pol wilde omkopen", zo verwees hij naar zijn pleidooi waarin hij aandacht vroeg voor de hechte vriendschapsband tussen beiden.

WeerwoordStevens noemde het na afloop onbegrijpelijk dat het OM geen enkel weerwoord leverde op door haar aangevoerde deskundigenrapporten over lekken uit vertrouwenscommissies. Onder het adagio "vraag twaalf juristen om een visie en je hebt dertien meningen" liet De Jong die onbesproken. "Schrijf maar dat het OM de zaak heeft opgegeven", schamperde Stevens die aanstaande donderdag met haar dupliek komt. Die zal meer tijd in beslag nemen dan de repliek, kondigde de raadsvrouwe al aan.

Laatste woordDonderdag krijgen ook Van Rey en Van Pol gelegenheid tot het voeren van hun laatste woord. Van Pol was dinsdag niet aanwezig in verband met de begrafenis van bouwtycoon Dik Wessels, met wie hij vele projecten in Roermond heeft gedaan.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Van Rey en Van Pol vorig jaar tot werkstraffen van respectievelijk 240 en 100 uur. Zowel het OM als de twee verdachten gingen in hoger beroep. De advocaten hebben om vrijspraak gevraagd, het OM wil het tweetal twee jaar achter de tralies.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal