Verzet tegen megamestfabriek in Grubbenvorst

Print
Verzet tegen megamestfabriek in Grubbenvorst

Een biovergistingsinstallatie elders in het land, bij Dinther. Afbeelding: Van Assendelft fotografie

Grubbenvorst - Werkgroep Behoud de Parel en omwonenden verzetten zich tegen de bouw van een grote mestvergister in Grubbenvorst. Ze vrezen stankoverlast.

De Duitse firma RMS wil pal langs de A73 tussen Grubbenvorst en Horst op grote schaal mest gaan verwerken in een biogasraffinagebedrijf. Jaarlijks wil het bedrijf uit Seligenstadt nabij Frankfurt in het gebied Klavertje 11 zeker 450.000 ton varkens- en rundveedrijfmest en 150.000 ton bermgras en vaste mest verwerken.

Zestig miljoen
Met die capaciteit geldt de installatie als een van de grootste in zijn soort in Nederland. Met de bouw is een investering van zestig miljoen euro gemoeid, stelt een woordvoerder van adviesbureau Van Westreenen  uit Lichtenvoorde dat de belangen van RMS in Nederland behartigt.

Volgens de zegsman wil RMS komend jaar met de bouw beginnen. De mestinstallatie moet dan uiterlijk in 2019 in bedrijf zijn. RMS noemt het verwerken van de mest zelf  bioraffinage. In de praktijk gaat het om een vorm van mestvergisting, drogen van het restproduct en verwerking tot korrels. Bij het proces wordt ook gas gewonnen.

Overlast
Gedeputeerde Staten hebben onlangs groen licht gegeven voor de bouw van de installatie door de omgevingsvergunning goed te keuren. Die vergunning ligt momenteel ter inzage. André Vollenberg van Vereniging Behoud de Parel geeft aan dat de vereniging in ieder val een zienswijze zal indienen. Hij vreest onder meer overlast van stank. Volgens hem hebben al zeker vijftig buurtbewoners een handtekening gezet tegen de bouw van de mestvergister. In zijn ogen had de provincie gezien de omvang en impact  van de installatie een milieu-effectrapportage (MER) moeten laten opstellen.

In andere plaatsen waar RMS bioraffinagebedrijven aankondigde leidde dat ook tot verzet bij de bevolking. In Groenlo in de Achterhoek voert Stichting Megamestvergister Groenlo Nee actie tegen de installatie. De stichting kondigde eerder een gang naar de rechter aan. In het Brabantse Gemert-Bakel was RMS, samen met andere partijen, ook betrokken bij plannen voor een mestfabriek. Die plannen zijn inmiddels van de baan na verzet vanuit de bevolking. </