Kapotte klep oorzaak storing, Chemelot wordt weer opgestart

Print
Kapotte klep oorzaak storing, Chemelot wordt weer opgestart

Afbeelding: Ermindo Armino

De grote storing op chemiecomplex Chemelot in Geleen is veroorzaakt door een defecte klep in het waterleidingsysteem. De klep is gerepareerd en de fabrieken worden nu geleidelijk weer opgestart.

Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Door de storing in de watervoorsziening op Chemelot moesten ongeveer 45 van de 60 fabrieken worden uitgeschakeld. In eerste instantie zouden alle 60 fabrieken op het terrein worden 'afgeschakeld', maar dat bleek niet nodig, zegt Chemelot-directeur Robert Claasen.

Geen gevaar
Het uitzetten van de fabrieken is volgens Chemelot dinsdagavond rond 21.30 uur begonnen, nadat er een storing was opgetreden in het systeem voor gedemineraliseerd water. Dit zogenoemde ‘demiwater wordt’ op Chemelot gebruikt voor de verwarming en koeling van processen in de fabrieken. De situatie op het chemiecomplex levert volgens de Chemelot-directeur geen gevaar op voor de mensen die er werken. Er zijn volgens hem dan ook geen mensen naar huis gestuurd. "Iedereen is gewoon aan het werk", aldus Claasen.

Lees ook: Grote storing Chemelot: 45 fabrieken uitgeschakeld

Het uitschakelen van de fabrieken gaat gepaard met overlast voor de omgeving. Zo wordt er sinds dinsdagavond extra gefakkeld. Daardoor ontstaat geluidsoverlast. Ook is er meer rookontwikkeling dan gebruikelijk. Volgens Claasen is de veiligheid van omwonenden niet in gevaar geweest. Het fakkelen op het terrein gaat "voorlopig" nog door.

Schade
Hoeveel tijd het opstarten van de fabrieken vergt, is onduidelijk. Een woordvoerder zegt dat het misschien wel 1 á 2 dagen gaat duren totdat alle fabrieken weer operationeel zijn. Het is ook nog onduidelijk wat de economische schade is voor de bedrijven op Chemelot als gevolg van de storing.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje