‘Stalkende’ bejaarden weer vrij: ‘Ik zal die wijkagent een lesje geven’

Print
‘Stalkende’ bejaarden weer vrij: ‘Ik zal die wijkagent een lesje geven’

Foto ter illustratie. Afbeelding: Flickr/Kevin Hackert/CC BY-NC 2.0

Maria Hoop - Stalking of totale onzin? Het gearresteerde echtpaar van 69 en 72 in Maria Hoop zou buurtbewoners het leven zuur maken. De wijkagent greep in, de advocaat vindt het bizar.

"Dit bizarre verhaal gaat een staartje krijgen", zegt advocaat Ludo Hameleers van het opgepakte echtpaar.

Ongehoord
Hij heeft geen goed woord over voor de politieactie om het stel op leeftijd te arresteren en noemt het 'bizar', 'absurd', en 'ongehoord'. "Iemand arresteren, vlak voordat hij naar de kerk gaat. De arrestatie gebeurde nog net niet met een arrestatieteam." Na een paar dagen in de cel werd het echtpaar woensdag naar huis gestuurd, zo laat Hameleers weten. Er moet meer onderzoek plaatsvinden.

Getreiterd
Een rondgang door de buurt maakt duidelijk dat het niet tussen iedereen in de buurt klikt. Twee buurtbewoners zeggen eerder getreiterd te zijn door het echtpaar. Ook zijn er buurtbewoners die er niets over willen zeggen, van niets weten of nooit last hebben gehad. Het merendeel weet niet dat het echtpaar is opgepakt. Toch liggen er twee aangiften van buurtbewoners tegen het stel, aldus wijkagent Frank Puts die de zaak 'pak ‘m beet een maand' onderzocht. "Dit gaat over het stelselmatig en opzettelijk lastigvallen van buurtbewoners in hun privésituatie. Het gaat over stalking. De zaak gaat terug tot 2009. Ik kan niet op de details ingaan, maar wat hier gebeurd is, dat kan echt niet."

'In mijn wijk geen gezeik'
Nadat de 72-jarige man werd gearresteerd, besloot de politie een dag later zijn vrouw op te pakken. Volgens Puts omdat uit onderzoek bleek dat ‘ook zij een behoorlijk aandeel had’ in de stalking. "Buurtbewoners hebben er jaren onder geleden. Dit is geen burenruzie. Het is eenzijdig. Ik moest hier iets mee. In mijn wijk geen gezeik."

Lesje
Volgens advocaat Hameleers is er geen sprake van stalking. "Ik zal die wijkagent weleens een lesje geven. Voordat je iemand oppakt, moet je kijken wat er is gebeurd en dingen uitzoeken. Dit zijn mensen die nog nooit met justitie te maken hebben gehad. Geloof me: dit krijgt een staartje."