Man achter hotel Koningsbosch is verdachte in strafzaak

Print
Man achter hotel Koningsbosch is verdachte in strafzaak

Afbeelding: De Limburger/John Peters

Koningsbosch - De eerste initiatiefnemer van ‘Hiltonhotel’ Koningsbosch is verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek. Dat blijkt uit documenten die de gemeente Echt-Susteren vrij heeft gegeven.

Integriteitsbureau Bibob waarschuwde de gemeente Echt-Susteren eerder dat er ‘ernstig gevaar’ bestaat dat het hotel wordt gefinancierd met crimineel geld. Uit woensdag gepubliceerde stukken blijkt dat de aanvankelijke initiatief­nemer van het ‘Hiltonhotel’ in het voormalige klooster van Koningsbosch, Saïd Bouharrou, als verdachte is aangemerkt in een lopend strafrechtelijk onderzoek.

Crimineel geld
Burgemeester Jos Hessels werd op 15 juli 2016 door de hoofdofficier van het parket Oost-Nederland per brief erop gewezen dat het verstandig zou zijn om te toetsen of de Nijmeegse projectontwikkelaar Gelasius Vastgoedmaatschappij BV, waarover Bouharrou toen de leiding had, mogelijk het hotelplan zou financieren met crimineel geld.

Gevaar
Een dag later belde ook de Limburgse hoofdofficier Roger Bos naar Hessels om hem hier nogmaals op te wijzen. "Hij vroeg er ernstig aandacht aan te geven", aldus Hessels. In de daaropvolgende maanden is er veel overleg geweest tussen de gemeente en de ontwikkelaar. In deze periode droeg Bouharrou de leiding van Gelasius over aan Jan Stor, die via zijn BV de baas werd. Pas een jaar later, in juni 2017, vroeg de gemeente het Landelijk Bureau Bibob om advies.

Op 19 oktober meldde het bureau dat er zeer ‘ernstig gevaar’ was dat het project gefinancierd werd met uit strafbare feiten verkregen middelen. De gemeente nam dus het voorlopige besluit om de vergunning voor het hotelplan niet te verlenen.

Lang geleden
Jeroen Soeteman, advocaat van Bouharrou, wil net zoals Hessels niet zeggen wat de verdenking tegen zijn cliënt is. Wel dat het feiten van lang geleden betreft. "Toen was er geen plan voor het klooster, toen was Gelasius BV er nog niet, toen was mijn cliënt nog niet betrokken met de gemeente. De feiten waarvan hij wordt verdacht hebben geen relatie met het huidige plan."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen