Parkeergarage hartje Sittard maakt plaats voor luxe appartementen

Print
Parkeergarage hartje Sittard maakt plaats voor luxe appartementen

Op de plek van de parkeergarage verrijst een (wit) complex met luxe appartementen. Op de voorgrond het oude Bisschoppelijk College, dat onderdak gaat bieden aan een tophotel en restaurant. Afbeelding: ILLUSTRATIE POVSE & TIMMERMANS ARCHITECTEN

Geleen - De binnenstad van Sittard raakt een grote parkeergarage kwijt. De Wieër wordt verkocht en volgend jaar gesloopt, om plaats te maken voor tientallen appartementen. Die verrijzen pal achter het nog te bouwen grand hotel.

Eigenlijk staat De Wieër gewoon lelijk in de weg, zowel ruimtelijk als qua uitstraling, beaamt directeur Renzo Goessens van de Limburgse vastgoedontwikkelaar Mulleners. Met de nadruk (ook) op ‘lelijk’, al hoor je dat Goessens niet hardop uitspreken. Anders gezegd: de sterk verouderde parkeergarage aan de Sjiefbaan valt onmogelijk te rijmen met de miljoeneninvestering in het aanpalende schoolgebouw van het voormalige Bisschoppelijke College. 

Sterrenhotel
Het monumentale complex aan de Parklaan wordt volgend jaar verbouwd tot luxueus grand hotel met circa negentig kamers, suites en shortstaystudio’s, restaurant, congresruimten en andere voorzieningen. Binnen enkele weken wordt duidelijk wie het sterrenhotel hartje Sittard gaat exploiteren. 

Mulleners Vastgoed is binnenkort eigenaar van het hele College- terrein, inclusief De Wieër. Het bedrijf betaalt de gemeente 1,2 miljoen euro voor het domein. 

Tegen de vlakte
Lange tijd bleef onduidelijk wat er met de parkeergarage zou gebeuren, maar de kogel is nu door de kerk. De centrumparking gaat volgend jaar voorgoed op slot en in zijn geheel tegen de vlakte, zo bevestigt Goessens. 

De sloop biedt ruimte voor de bouw van circa dertig luxueuze (koop)appartementen, die worden omzoomd door groen en voorzien van eigen parkeerplaatsen pal onder het complex. De woningprijzen lopen op van circa 2,5 tot ruim 6 ton voor een penthouse, zo laat de Mulleners- baas weten. De rest van het vrijkomende terrein achter het voormalige Kleesj wordt ingericht als – volledig omsloten – parking voor de hotel- en restaurantgasten en congresbezoekers. De totale investering in het project (aankoop, sloop en verbouwing) schat Goessens op 17 tot 20 miljoen euro. De sloop- en bouwwerkzaamheden beginnen naar verwachting direct na de zomer, eind 2019 is de oplevering voorzien. 

Omzet
Parkeergarage De Wieër is gebouwd in de jaren tachtig van de vorige eeuw en herbergt bijna tweehonderd parkeerplaatsen, verdeeld over twee verdiepingen waarvan één ondergronds. Naburige ondernemers uiten tegenover deze krant hun vrees dat de sluiting van de parking tot negatieve omzeteffecten in de binnenstad zal leiden. Maar gemeentewoordvoerder Bart Prince benadrukt in een reactie dat er elders in het centrum voldoende alternatieven voorhanden zijn. "In de directe omgeving van de Wieër liggen de parkings van het ABC-complex, Oda, Ligne, Den Tempel en de garage onder het Hub Dassenplein. De parkeercapaciteit in de binnenstad is daarmee gewaarborgd", stelt Prince. 

Wanneer De Wieër precies de poorten sluit, staat nog niet definitief vast. "Dat zal in elk geval vlak voor de bouwstart zijn. Zodra meer duidelijkheid bestaat over die datum, gaan we met de vergunninghouders en andere direct betrokkenen aan tafel om te praten over een geschikt alternatief", zo laat de gemeentewoordvoerder weten. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →