Justitie wil voorbeeld stellen met harde eisen tegen NS-top

Print
Justitie wil voorbeeld stellen met harde eisen tegen NS-top

Voormalig NS-directeur Timo Huges bij de rechtbank in Den Bosch. Afbeelding: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Justitie wil met de harde eisen tegen vijf oud-directeuren van de NS en NS-dochterbedrijven een voorbeeld stellen.

Het wegkopen van een directeur bij een concurrent en het omzeilen van een concurrentiebeding mag dan wellicht vaker gebeuren, dat betekent niet dat het daarmee ook juridisch mag.

Reflex
Volgens de officieren van justitie vervallen de vijf verdachten in een typische reflex: ‘anderen doen het ook, dus waarom pak je mij aan?’, stellen ze tijdens de zevende dag van het proces over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. 

Verdediging
De verdediging hakte de voorbije zittingsdagen flink in op het openbaar ministerie. Dat zou een politiek proces voeren tegen de NS-top. Ook betwijfelt de verdediging of er wel bedrijfsgeheimen van Veolia zijn gelekt. Het zou om informatie gaan die openbaar beschikbaar was.

Fouten
Verder is een aangifte van Veolia illegaal gewijzigd zonder dat het bedrijf dat wist. Die aanpassing was nodig omdat vervolging en onderzoek anders niet mogelijk was. Justitie erkent dat, maar zegt dat dat geen gevolgen heeft voor de zaak omdat de gemaakte fouten in de procedure zijn hersteld. 

De rechtbank doet naar verwachting op 21 december uitspraak. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →