Schade door storing Chemelot loopt in de miljoenen

Print
Schade door storing Chemelot loopt in de miljoenen

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Geleen - Het uitschakelen van 45 van de 60 fabrieken door een storing in het watersysteem, kost de bedrijven op chemieterrein Chemelot miljoenen euro's.

Ze hebben niet alleen productieverlies geleden, maar zijn ook extra geld kwijt voor het opnieuw opstarten van de machines. Hoe hoog de schade precies uitvalt, is volgens een woordvoerder nog niet te zeggen. "Het gaat om een heleboel verschillende bedrijven en we hebben nog geen totaalbeeld van de economische schade. Dat het in de miljoenen loopt, is wel duidelijk."

Defecte klep
Dinsdagavond werd het chemiecomplex getroffen door een storing in het centrale watersysteem, waardoor 45 van de 60 fabrieken moesten worden stilgelegd. De storing werd veroorzaakt door een defecte klep in het watersysteem.

Lees ook: Nog een dag overlast door opstarten Chemelot

Veiligheid
Uit veiligheidsoverwegingen worden de fabrieken één voor één opgestart. Daarmee is woensdag al begonnen. Inmiddels is het merendeel van de fabrieken weer in bedrijf. Chemelot verwacht dat alle fabrieken donderdagavond weer in bedrijf zijn, maar dat betekent niet dat ze ook allemaal weer op volle capaciteit draaien.

Het opstarten kan gepaard gaan met geluidsoverlast door fakkelen, laat Chemelot weten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →