Van Rey: Justitie laat zich voor karretje spannen

Print
Van Rey: Justitie laat zich voor karretje spannen

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Justitie heeft zich voor het karretje laten spannen van de politieke vijanden van Jos van Rey. Dat stelde de Roermondse oud-wethouder donderdag tijdens zijn laatste woord voor het gerechtshof in Den Haag.

"Het Openbaar Ministerie is op een rijdende trein gesprongen van mensen die mij liever kwijt dan rijk waren." De wijze waarop justitie het corruptieonderzoek heeft aangepakt, valt volgens Van Rey met geen pen te beschrijven. Hij repte over intimidatie, vernedering, beïnvloeding van getuigen en media en het verspreiden van onjuiste informatie. "Kosten noch moeite zijn gespaard om mij in een kwaad daglicht te stellen." Ook de pers kreeg er in zijn laatste woord flink van langs. "Ik heb nooit de intentie gehad strafrechtelijke grenzen te overschrijden", benadrukte hij alvorens op emotionele toon zijn partner, familie, vrienden en advocaat te bedanken voor hun steun.

Vrijgevigheid
Ook medeverdachte Piet van Pol kreeg donderdag gelegenheid tot zijn laatste woord. De projectontwikkelaar maakte gewag van de desastreuze gevolgen van het onderzoek en de veroordeling door de rechtbank van Rotterdam vorig jaar. "Ik sta terecht voor mijn vrijgevigheid, maar onbaatzuchtigheid bestaat. Ik geef graag en hoef er niets voor terug", stelde Van Pol die betreurde dat anderen "nu de dupe zijn van mijn goede bedoelingen."

Voor de laatste woorden van de verdachten hekelde Van Rey’s advocate Gitte Stevens de summiere reactie van het OM op de pleidooien van de raadslieden. Daarmee schoffeert het OM haar cliënt voor wie deze zaak "van levensbelang is." Volgens haar is vrijspraak op alle fronten het enige juiste antwoord op de beschuldigingen van justitie.

Uitspraak
Het hof doet op 20 december uitspraak. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank Rotterdam Van Rey tot een taakstraf van 240 uur wegens corruptie, schending ambtsgeheim en verkiezingsfraude. De rechter achtte bewezen dat Van Rey zich heeft laten omkopen door Van Pol. De projectontwikkelaar kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd voor het omkopen van Van Rey en diens voormalige collega-wethouder Tilman Schreurs. In hoger beroep heeft het OM net als in eerste aanleg twee jaar cel tegen beiden geëist.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →